• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Wanneer is het tijd voor een detox?

Reinigen, detoxen en ontgiften zijn verschillende woorden voor hetzelfde principe: een reinigingskuur. Die kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd.
Maar hoe weet je nu of een detox voor jouw dier een goed idee is?

Reinigen volgens natuurgeneeskunde


Een reinigingskuur is al zo oud als de weg naar Rome en bekend over de hele wereld. Zowel de Ayurveda, Traditionele Chinese Geneeskunst als de Westerse natuurgeneeskunde kennen dit principe. De reden dat dit ‘reinigingsprincipe’ zo wijdverspreid bekend is, komt omdat het in veel situaties toe te passen is. Het kan onderdeel uitmaken van een behandelplan bij veel gezondheidsklachten en ook preventief, om gezond te blijven.

Het doel van een reinigingskuur is afvalstoffen uit de organen uit het lichaam te verwijderen, zodat het lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. Meer over dit principe lees je bijvoorbeeld hier.

Afvalstoffen & dieren

Net zoals wij mensen, komen onze dieren op dagelijkse basis in aanraking met stoffen die in de vorm van afvalstoffen kunnen ophopen in het lichaam. Dat kan gebeuren als de overmaat aan afvalstoffen groter is dan de natuurlijke afvoercapaciteit van de reinigingsmechanismen van lever, darmen, nieren en bloed.

Voor een gedeelte ontstaan afvalstoffen bij de normale processen van het lichaam zoals het verteren van voedsel. Ook bij ontstekingsprocessen komen afvalstoffen vrij. Voor een deel horen ontstekingsprocessen bij het leven, maar als er chronische ontstekingsprocessen zijn, zoals bij veel bewegings- of huidproblemen het geval zijn, kan dit wel problematisch worden.

Dan zijn er nog de verschillende stoffen uit de omgeving, zoals luchtvervuiling uit industrie, tabaksrook, (noodzakelijke) medicatie, bestrijdingsmiddelen in de landbouw of op je dier zelf (zoals tegen vlooien of teken), stoffen uit voeding en schoonmaakmiddelen in huis.
Dat zijn er nogal wat!

Wanneer een reinigingskuur?

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij een detox een goed idee is, bijvoorbeeld:

  • Allergieën
    Dieren kunnen voor van alles en nog wat allergisch zijn. Een ‘schoon’ lichaam reageert vaak minder heftig op prikkels van buitenaf en daarom kan een detox een goed idee zijn.
  • Bewegingsklachten
    Bij veel bewegingsklachten is onder andere een ontstekingsproces gaande. Een reinigingskuur kan dan onderdeel uitmaken van het behandelplan om dit onder controle te houden.
  • Spijsverteringsproblemen
    Bij sommige spijsverteringsklachten zoals IBD kan een reinigingskuur die zowel de darmen als de lever ondersteunt worden heel nuttig zijn. Tegelijk zijn er ook aandoeningen waarbij dit juist niet geen goed idee is, zoals bij ernstige leverstoornissen.
  • Hormonale klachten & gedrag
    Misschien onverwacht, maar ook hormonale klachten kunnen baat hebben bij een detox, zeker kruiden gefocussed op de lever. De lever heeft namelijk een belangrijke functie in het aanmaken en afbreken van hormonen.

Minstens zo belangrijk: wanneer niet?

Reinigen kost energie! Daarom is het belangrijk dat een dier voldoende basisenergie heeft, en sterk genoeg is om dit te kunnen verwerken. Simpel gezegd: een doodziek dier kan geen reinigingskuur aan.

Ook kan een uitgebreide reinigingskuur niet met alle medicatie samen.
Zeker als het om kruiden gaat, kan het nodig zijn om de dosering rustig op te bouwen. Zo voorkom je bij aanvang van de reinigingskuur een verergering van de klachten.

Die beginverergering kan een teken zijn dat er juist behoefte is aan een reiniging, omdat het wordt veroorzaakt door het loskomen van de afvalstoffen uit de weefsel, die vervolgens moeten worden afgevoerd. Een dier kan bijvoorbeeld tijdelijk moe zijn of meer jeuk hebben. Mensen die een reinigingskuur doen, beschrijven soms hoofdpijn. Ook voor dieren is dat natuurlijk niet ondenkbaar.
Voor het welzijn van het dier is het belangrijk goed om te gaan met de dosering.

Heb je vragen of twijfel je of een reinigingskuur een goed idee is voor jouw dier? Neem contact met ons op! We helpen je graag!

De huid als reinigingsorgaan

Huiduitslag, hotspots en andere irritaties zijn vaak aanwijzingen voor een overmaat aan toxinen. Je viervoetervriend kan op zo’n moment baat hebben bij een inwendige reiniging. Dit houdt in dat een of meerdere van de reinigende organen’ worden ondersteund en/of gestimuleerd. Dit gaat dan om de lever, de darmen, de nieren en het bloed.

Er zijn verschillende manieren en therapieën die hierbij gebruikt kunnen worden; zoals voeding, kruiden en lichaamswerk.

Voeding & vasten

Een van de meest gebruikelijke methoden om te reinigen is door te vasten. Door tijdelijk niet te eten, geef je het spijsverteringsstelsel een pauze, waardoor voedselresten en ‘slakken’ kunnen worden uitgescheiden.
Vasten kan geschikt zijn voor honden en mensen, maar niet voor paarden en katten. Vanwege hun fysiologie is het voor hen niet gezond om langere tijd zonder voeding te gaan.

Kruiden

Kruiden, in de vorm van tincturen, poeders of thee, kunnen helpen het lichaam te reinigen.

Zo kan grote klis (Arctium lappa) helpen het bloed te zuiveren, de lever- en galfunctie stimuleren en de nieren ondersteunen.

Mariadistel (Silybum marianum) is bekend vanwege de lever ondersteunende en zelfs regenerende werking.

Paardenbloem (Taraxacum officinale), met name de wortel, ondersteunt de lever en nieren.

Ook kleefkruid (Galium aparine) verdient hier een plaats. Dit kruid, dat vaak als onkruid wordt gezien, werkt als een mild diureticum en stimuleert het lymfesysteem om op die manier afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Lichaamswerk

Misschien niet waar je direct aan denkt bij een reinigingskuur, maar ook lichaamswerk kan deel uit maken van een reinigingskuur. Voorbeelden zijn massage of lymfedrainage.
Massage kan de bloed- en lymfecirculatie stimuleren. Dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen en aanvoer van voedingsstoffen, wat dus onderdeel kan uitmaken van een reiniging.

Een reinigingskuur kan een waardevolle aanvulling zijn op het welzijn van je dier, mits het op de juiste manier en op het juiste moment wordt toegepast. Het is echter belangrijk om te onthouden dat iedere reiniging energie vergt en dat niet elk dier geschikt is voor een intensieve kuur. De signalen van het lichaam, zoals huidproblemen of spijsverteringsklachten, kunnen wijzen op de noodzaak van een detox, maar deze moeten altijd zorgvuldig worden afgewogen tegen de algemene gezondheid en energie van het dier.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
 adviseert je graag.

Zorg er altijd voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je met een reinigingskuur begint. Het raadplegen van een deskundige, zoals een natuurgeneeskundig therapeut of een holistisch dierenarts, is essentieel om ervoor te zorgen dat de gekozen methode aansluit bij de specifieke behoeften van jouw viervoeter. Dan kan een reinigingskuur bijdragen aan een gezond en vitaal leven voor je dier, waarbij het zich in balans en harmonie kan ontwikkelen. Heb je vragen of twijfels? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te begeleiden naar de beste zorg voor je dier.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!