• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 5 minuten

Wat te doen als je paard maar niet aankomt

Dit gastblog is geschreven door Manon Borst van Healthy Horse Affairs. Manon komt met een paardenweegschaal op locatie en geeft paardenmassage, TTouch en voedingsadviezen.

Manon ziet in haar praktijk met enige regelmaat paarden met ondergewicht. Daarvan is ongeveer 70% in de senior leeftijd. Aan dit ondergewicht ligt vaak een gebitsprobleem ten grondslag, maar gelukkig is dat bijna altijd goed op te lossen. 

Helaas zijn er ook wel jonge paarden die echt te mager zijn. Manon wordt dan vaak uitgenodigd met de paardenweegschaal. Dat is een verstandig besluit, want zo kun je met haar kijken waar het vandaan komt en naar een gezond gewicht toewerken.

Wil je je paard wat dikker krijgen? Heb je twijfels over of je paard wel voldoende vet heeft? Lees dit blog en ik help je vooruit.

Lichaamsvet is belangrijk voor je paard, en voor jezelf ook

In vet slaat het lichaam bepaalde vitaminen en mineralen op. Is er niet genoeg vet aanwezig, dan is er ook weinig ‘voorraad’ vitaminen en mineralen. Dit geldt zowel voor paarden als voor mensen. Feit is dat de meeste paarden te dik zijn, dus te veel vet hebben. Dit zorgt voor een ongezonde situatie en risico op ziektes. Maar dit is andersom net zo, te weinig vet is ook een gezondheidsrisico!

Wanneer is het nodig dat je paard wat dikker wordt?

Als eerste moet je bekijken of je paard vet of spieren mist. Een goede graadmeter om te onthouden is dit: ribben moet je wel kunnen voelen, maar niet kunnen zien.
Als je paard rond de flanken is ingevallen, maar verder redelijk oké op gewicht is, kan dit duiden op een tekort aan ruwvoer.

Twijfel je of je de ribben wel kunt voelen of voel je ze alleen richting de achterhand, dan is het goed om eens een paardenprofessional naar je paard te laten kijken. Iemand die verstand heeft van paardenvoeding en gewicht. Laat je de paardenweegschaal komen, dan kun je mij altijd vragen naar de voedingsconditie van je paard.

Soms kan er ook sprake van zijn dat het paard gewoonweg te weinig bespiering heeft. Dit kan aan de hand zijn bij jonge paarden, oudere dieren of paarden die ziek zijn geweest en daarom weinig hebben bewogen. Dan is het niet zozeer zaak om je paard aan te laten komen in gewicht, maar specifiek meer spieren op te laten bouwen door beweging en de juiste eiwitten.

Tekenen dat je je paard ondergewicht heeft

Te weinig vet geeft ongemak. Je paard kan minder lekker liggen als er tussen de huid en de botten te weinig vet zit. Vet is als een kussentje; als dit er niet is krijgt je paard sneller kale plekken op de delen van de huid waar botten meer aan de oppervlakte liggen. Zorg voor een extra dikke laag stro of een andere zachte ondergrond waar je paard veilig kan liggen als hij te mager is. Anders krijgt je paard te weinig slaap en zal hij oververmoeid raken.

Ook het zadel of tuig zit fijner met een laagje vet. Hier kun je ook sneller kale plekken in de vacht zien.

Vet zorgt ook voor temperatuur regulatie: als een paard te mager is kan het koud krijgen.

Hoe kun je je paard wat dikker krijgen?

Als je paard begint af te vallen, is het een slecht idee om gedachteloos een extra schep krachtvoer in de voerbak te gooien. Dit kan problemen met bijvoorbeeld de darmflora alleen maar in de hand werken. Natuurlijk kijk je of er extra krachtvoer nodig is, maar ik zou je adviseren met de basis te beginnen en dat is ruwvoer.

Een goede kwaliteit ruwvoer is natuurlijk belangrijk, anders kun je niet verwachten dat je paard gezond is en blijft. Ruwvoer is essentieel voor een gezond paard. Zeker voor paarden die slecht op gewicht blijven is onbeperkt ruwvoer dan ook aan te raden.

Een richtlijn is dat een paard zo’n 1.5% van het lichaamsgewicht aan droge stof aan ruwvoer nodig heeft. Voor een paard van 600 kg kom je dan al op zo’n 12 tot 14 kg ruwvoer per 24 uur.

De vezels uit ruwvoer vormen ook de basis voor een gezonde darmflora. Die verzorgt weer de darmwand waardoor voedingsstoffen daadwerkelijk goed worden opgenomen. Te veel snelle koolhydraten, bijvoorbeeld uit die extra schep krachtvoer, kunnen de darmflora juist verstoren en zo kun je dus een ongezonde situatie in stand houden.

 • Begin bij het begin, zorg dat je paard een gezond gebit heeft, een goede paardentandarts is de eerste stap naar een dikker paard
 • Kijk goed naar de kwaliteit hooi of kuil die je je paard voert
 • Zorg dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, je kunt de hoeveelheid ruwvoer het beste inschatten aan de hand van het gewicht van je paard.
 • Weet wat je paard weegt en houd dit goed bij, zo kun je snel ingrijpen mochten er grote veranderingen zijn
 • Zorg dat je paard voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, bijvoorbeeld met een Multivitamine
 • Heb je twijfels? Laat een voedingsadvies maken
 • Ultimaflor kan bijdragen op gewicht te blijven door de darmflora te ondersteunen

Wat moet je niet doen als je paard mager blijft?

Een grote schep extra of ineens heel ander soort voer, zoals bijvoorbeeld mais, kan zorgen voor extra problemen. Vooral van mais kunnen nare problemen optreden zoals diarree of gaskoliek.
Sowieso is het belangrijk om grote, plotselinge voerveranderingen te voorkomen. Dit kan verstoringen in de darm veroorzaken en tot koliek leiden.

Geef aanpassingen in het voer vooral de tijd!

Te veel stress kan ook meespelen als een paard afvalt. Denk hierbij aan minder eetlust, wisselingen in het metabolisme en de impact op de darmflora. Hier kun je alert op zijn en indien van toepassing, ondersteunen met maatregelen en middelen.

Wat kunnen de onderliggende oorzaken zijn dat je paard mager of schraal blijft?

Allereerst is het belangrijk om onderliggende gezondheidsoorzaken uit te laten sluiten. Dit kan gebeuren door onderzoek door de dierenarts. Er kan bloedonderzoek gedaan worden om problemen met inwendige organen, infecties en metabole aandoeningen uit te sluiten.

Ook mestonderzoek is een aanrader om parasieten in de darmen uit te sluiten of indien nodig te behandelen. Na behandeling met ontwormingsmiddelen is het altijd zinnig om de darmflora opnieuw op te bouwen, op z’n minst met goede probiotica.

Een gebitscontrole door een goede paardentandarts is ook erg belangrijk. Mocht dit nog niet je routine zijn, zorg dan dat het gebit van je paard ieder jaar gecontroleerd wordt.

Denk hierbij aan problemen van de gezondheid van je paard zoals:

 • Gebitsproblemen
 • Problemen in het maagdarmkanaal
 • PPID

In al deze gevallen is een gezond en gebalanceerd dieet belangrijk. Zorg voor en goed voedingsadvies van iemand die kijkt naar het gehele plaatje rond jouw paard.

Voorkomen is beter dan genezen

Als een ouder paard eenmaal te dun is, kan het zeer moeilijk zijn om het dier weer op een gezond gewicht te krijgen. Voorkomen is daarom het beste en hiervoor kun je de tips in dit artikel gebruiken. Wat ook kan helpen is oudere paarden of paarden die herstellende zijn van een ziekte in de koudere maanden een deken op te doen. Door ze warm te houden, hoeven de paarden hier minder energie voor te gebruiken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

 

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!