• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

What’s in a name?

We kennen ze allemaal wel: Princess de verwende Chihuahua, Monster de half wilde huistijger of Bliksem de manegepony die standaard vliegles geeft.
Er schuilt meer achter een naam dan je in eerste instantie denkt! Hoe je je dier noemt kan flinke invloed hebben op het gedrag van je dier en hoe andere mensen je dier benaderen (waarop je dier weer reageert).

Asielkat Loeder

Al mijn katten (en momenteel mijn hond) kwamen uit een herplaatssituatie of uit het asiel. Meestal hield ik de naam die ze droegen omdat ze toch wel reageerden op hun naam (als dat ze zo uitkwam). Behalve bij één. Een aantal jaren terug kwamen er 2 nieuwe katten bij mij wonen, moeder en zoon. Totem was de kater en mamapoes luisterde naar de naam Loeder. In het asiel gedroeg ze zich daar ook naar. De hele boel stond op stelten om mevrouw te vangen! Probleem was dat ze perfect reageerde op haar naam en probeer maar eens iets te vinden wat op Loeder lijkt. Ze had een waanzinnig zachte, poederachtige vacht, dus uiteindelijk is het Poeder geworden. In de jaren dat ze bij mij heeft gewoond is ze getransformeerd tot een ontzettend lieve, zachtaardige kattendame die wel nog steeds heel goed duidelijk wist te maken waar ze wel of niet van gediend was.

Wat zegt de wetenschap?

Er is eens onderzoek gedaan naar de invloed van namen op gedrag en persoonlijkheid. Het onderzoek concentreerde zich op mensen, maar is toch interessant. Het verband gaat namelijk best ver!

Zo blijkt dat de naam die een persoon draagt mede de gezichtsvorm beïnvloedt. Zonder ook maar enige verdere kennis wisten zowel mensen als computers namen en gezichten juist aan elkaar te linken (vaker dan dat bij toeval het geval zou zijn). Er blijkt wel een restrictie te zijn: we kunnen dit alleen juist uitvoeren als de personen en namen uit een voor ons bekende cultuur komen.

Verder hebben we ook de neiging positieve associaties te maken op basis van de letters in onze naam en dan vooral de beginletter. Zo lijken mensen een voorkeur te hebben voor bijvoorbeeld een bepaalde woonplaats of werkgever op basis van hun naam.

Of wat denk je van de grappige combinaties Hennie de Haan van de Vakbond Pluimveehouders, meneer Bril de opticien of oogarts I.C. Nothing?

Namen, een self fullfilling prophecy?

Naar mijn weten is er geen onderzoek gedaan naar dieren. Maar ik twijfel er niet aan dat namen een self fullfilling prophecy kunnen zijn!

In mijn beleving (en dit wordt bevestigd door de wetenschap) is een naam een soort sociaal label. De kracht van woorden kennen we allemaal wel.

Als je zo’n bofkont bent dat je een dier een naam mag geven, zou mijn advies dus zeker zijn om geen naam te kiezen die beangstigend, ironisch of juist over-correct (veel Angels zijn helemaal niet zulke lieverdjes) is.

Hoe hoop je dat je dier is of wordt? Kies daar de naam op! Als je een dier in pleegzorg hebt met de intentie dat hij of zij naar een nieuwe eigenaar gaat, zou ik vooral een neutrale naam kiezen waar de nieuwe persoon alle kanten mee op kan.

Ken jij voorbeelden van dieren die beter een andere naam hadden kunnen dragen of juist perfect passen?

Laat het ons weten in de reacties!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

14 reacties

 1. Lillian schreef:

  Ik had een Boerboel die is Indhira had genoemd naar Indhira Gandhi, zij was een engel, de volgende Boerboel heette Enola naar Enola Gay, het vliegtuig waar de waterstofbom op was vervoerd.
  Zij deed haar naam eer aan….

 2. Annemiek schreef:

  Onze Duitse Dog Eros luisterde niet naar deze naam toen hij uit het asiel kwam. Maar het was een echte god van de liefde🥰

 3. Sandra schreef:

  Is dit niet het kip of het ei verhaal? Een naam wordt vaak wel vooraf bedacht maar vaak is er bij een kind ook al een bepaald gevoel en bij een dier niet anders. De dieren die ik zelf van jongs af aan heb, heb ik een naam gegeven die bij hun paste toen ik ze voor het eerst zag. Ook mijn zoon voelde ik al maanden in mijn buik en bij de geboorte voelde de bedachte naam goed en alle afgewezen namen voelden ook als niet passend.

 4. Yvonne schreef:

  Mijn boxer haar naam was Helga toen ik haar voor het eerst ontmoette, ze was toen 4,5 jaar.
  We klikte en ze mocht met me mee naar huis. Z|e zat achter in de auto en ik keek via mijn binnenspiegel naar haar. Vond haar helemaal geen Helga en al in de auto onderweg naar huis heb ik haar Babs genoemd. Buikgevoel zeg maar, vond Helga zo streng klinken, Babs klinkt veel zachter..
  Ze bleek in eerste instantie wel echt een ‘Helga’, ze was pittig en erg reactief, maar inmiddels een echte ‘Babs’, nog steeds reactief, maar de scherpste kantjes zijn er wel vanaf. Een lekkere oude dame, die heerlijk kan genieten van het leven. Babs is nu 11 jaar..

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Yvonne,

   Bedankt voor je bericht en het delen van je ervaring met de naamsverandering van je hond.
   Wat heerlijk dat Babs als 11-jarige hond heerlijk kan genieten van haar leven!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Rian schreef:

  Toen jack russell Dezi mij me kwam wonen was ze acht jaar en was als straathondje opgenomen in een shelter nabij Skopje. Volgens haar paspoort heette ze Sunset. Op een of andere manier vond ik haar geen Sunset en ze luisterde er ook van geen kanten naar. Maar ik zag nog niet hoe haar naam dan wel moest worden.
  Totdat ze voor het eerst los mocht lopen in het bos. Als ik een ander pad in sloeg riep ik: ‘Deeeeeze kant!’ zodat ze wist waar ik was. Daar reageerde ze goed op dus werd het meteen Dezi. Het grappige is dat ze een madeliefjesvormig (engels ‘daisy’) plekje op haar buik heeft.

 6. Elizabeth schreef:

  Hé-le-maal mee eens. Zó beladen als een hond met bijvoorbeeld de naam Devil door het leven moet gaan. Er zit altijd een verborgen ‘boodschap’ achter en dat is erg onprettig voor het dier zelf, eigenlijk een constante stress die helemaal niet nodig zou zijn.

 7. Anne-Marie schreef:

  Ons gezin is aangevuld met een kruising Stabij/Drents patrijs/Border met de naam Buddy. De dochter van de fokker had hem zo genoemd vanwege zijn stevig achterwerk. Wij hebben de naam gehouden omdat het een echte Buddy is. Altijd te vinden daar waar je bent, zolang de deur maar niet open gaat, dan peert hij hem om later heel vrolijk weer terug te komen. Maar iedereen prijst hem vanwege zijn vriendelijke, sociale karakter. Een echte vriend.
  Dan hebben we een paard genaamd Keyara, wat keltisch is voor zwart harige, wel, ze is ook zwart. Ze droeg de naam al voor ik de betekenis ontdekte.

Laat een reactie achter