• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Dierenmensen zijn gezonder! Want…

Als dierenmens ben je natuurlijk sowieso gek op je dieren, maar wist je dat het hebben van dieren ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Wij geven je 7 redenen waarom het hebben van een (huis)dier gezond is!

1. Veel frisse buitenlucht

Mensen met dieren zijn over het algemeen veel buiten: wandelen met de hond of lekker rommelen in en rond de stal. Buiten zijn levert je veel op. Zo heeft een Deense studie aangetoond dat geregeld in een groene omgeving zijn goed is voor je gezondheid en levenskwaliteit.

Weer andere studies hebben aangetoond dat een wandeling in het bos een verhoogde activiteit van witte bloedcellen geeft en een verlaging van het stresshormoon cortisol. Deze combinatie zorgt er voor dat een stevige boswandeling goed is voor de weerstand.

2. Oxytocine en vermindering van stress

De wetenschap is geïnteresseerd in de manier waarop mensen een band opbouwen met hun dieren. Het wonderlijke hieraan is dat het in grote lijnen met dezelfde stofjes te maken heeft als met het opbouwen van een band met een kind.

Het hormoon oxytocine speelt hierin een dominante rol. Dit hormoon maken mens én dier aan wanneer je je dier aanhaalt en als je elkaar op een vriendelijke manier in de ogen kijkt. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en zorgt voor gevoelens van affectie en vermindering van stressgevoelens.

3. Actievere levensstijl

Niet alleen hondenmensen, maar ook iedereen met een paard of (kleinere) boerderijdieren kunnen dit beamen: je beweegt flink wat voor je dieren. De honden en paarden moeten aan hun beweging komen, maar daarmee ben je er nog niet. De stallen moeten uitgemest, waterbakken in de wei schoongemaakt en gevuld, de hooibalen naar de hooizolder… Zo verbrand je flink wat calorieën met een middagje op stal!

Het menselijk lichaam is gemaakt om weinig (achter een computer) te zitten en juist veel te lopen, te tillen en te sjouwen. Al die klusjes zijn dus hartstikke gezond!

4. Goed voor je zelfvertrouwen

Samenwerken met een dier dat zo’n 600 kilo weegt, kan een enorme boost aan je zelfvertrouwen geven. Toch heb ik gemerkt dat ook het werken met kleinere dieren een gevoel van beloning geeft en je eigenwaarde kan versterken. Het geeft een gevoel van voldoening als jij en je hond harmonisch kunnen samenleven of als een bepaalde oefening na een tijdje goed en met plezier wordt uitgevoerd. Misschien ken je ook wel het ‘yes’ gevoel als die zielige asielkat die je in huis hebt genomen je eindelijk genoeg vertrouwt dat ze bij je op schoot komt liggen.

5. Goed voor hart en bloedvaten

We zijn in dit artikel al wat gezondheidsvoordelen tegen gekomen, maar er zijn ook een paar interessante onderzoeken gedaan naar de relatie tussen het hebben van een huisdier en de gezondheid van hart en bloedvaten.

In een van die studies is gekeken naar het herstel na een hartaanval bij 421 personen. Uit dit onderzoek bleek dat hondeneigenaren een grotere kans hebben om een jaar na de hartaanval nog in leven te zijn.

In een ander onderzoek moesten 240 getrouwde stellen een serie stressvolle testjes doen. Degenen met een huisdier bleken een aanzienlijk lagere hartfrequentie en bloeddruk te hebben dan degenen zonder huisdier.

Ook lijkt er een gunstig effect te zijn op de waarden van cholesterol en triglyceriden in de bloedbaan. Dit hangt weer samen met gezonde bloedvaten.

6. Minder allergieën en meer empathie bij kinderen

Kinderen die in een hele schone omgeving opgroeien hebben vaker last van allergieën en astma. Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben minder kans op het ontwikkelen van allergieën.

Daarnaast kunnen kinderen door hun huisdieren empathie voelen en verantwoordelijkheidsgevoel krijgen. Met een goede begeleiding kunnen ze de beste maatjes worden. Niemand aan we je zo goed al je geheimen kunt vertellen als aan je trouwe viervoeter. Opgroeien met dieren kan daarom heel waardevol zijn.

7. Sociale contacten

Voor ouderen en voor mensen die lastig sociale contacten aangaan, kan een huisdier een groot voordeel zijn. Met een hond moet je er natuurlijk op uit waardoor je mensen tegenkomt. En als dierenmensen iets gemeen hebben, is het wel dat ze dezelfde passie delen: dieren. En daar praten ze graag en veel over. Ook online zijn er verschillende fora en pagina’s waar je met andere dierenmensen kunt kletsen over dieren en ook in het echte leven mee kunt afspreken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!