• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 6 minuten

Deze kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om de gewrichten gezond te houden

Veel dieren krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsklachten. Zeker als honden, katten of paarden ouder worden, krijgen ze vaak te maken met klachten als stijfheid, gewrichtspijn en moeite met bewegen. Er komt steeds meer onderzoek dat uitwijst dat dit niet het gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Als er eenmaal sprake is van artrose, valt dat niet meer volledig te herstellen, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kun doen om gezonde gewrichten te ondersteunen!

Voorkomen van problemen

Het allermooiste zou natuurlijk zijn als je kunt voorkomen dat er problemen met de gewrichten ontstaan. Nu is het zo dat helaas niet alles te voorkomen is, soms is er gewoon sprake van pech. Je dier kan bijvoorbeeld een blessure oplopen door een ongeluk. En ook al doe je je best voor een gezond herstel, het kan zijn dat er op den duur toch blijvende schade ontstaat.

Of een dier kan erfelijk belast zijn, bijvoorbeeld door gevoeligheid voor het ontwikkelen van artrose binnen het ras. De epigenetica leert ons dat het dan alsnog mogelijk is de kans op het ontstaan van problemen te verkleinen, maar neem het jezelf niet kwalijk als dat alsnog gebeurt.

Over rasdieren die vanuit erfelijkheid een grotere aanleg hebben dan normaal om artrose (of andere problemen) te ontwikkelen, wil ik nog het volgende kwijt: fok alsjeblieft niet met deze dieren en liever nog, kies bij een volgend dier bewust voor een gezond ras, een kruising of een dier dat een huis nodig heeft.

Eerste tekenen van artrose en andere problemen

Als je merkt dat je dier moeite heeft met bewegen, is het belangrijk om uit te laten zoeken wat er precies aan de hand. Dit kan bij een (holistisch) dierenarts.
Vaak zijn de eerste tekenen die je merkt af en toe een beetje mank lopen, moeite hebben met opstaan, opstartproblemen (bijvoorbeeld na het slapen), stijfheid die verergert bij koude. Ook kan je dier wat chagrijniger uit de hoek komen, of ‘plots’ anders reageren tijdens het spelen. Dit kan een pijnreactie zijn.

Wat te doen?

Stap 1 is dus zorgen voor een goede diagnose, want bij de tekenen die ik hierboven noem, kan er van alles aan de hand zijn.

Daarna zijn een aantal factoren belangrijk om je dier goed te kunnen ondersteunen:

  • Zorg voor een gezond gewicht, zeker niet te zwaar. Dit is een extra belasting voor het bewegingsapparaat en kan ontstekingsgevoeligheid bevorderen. Het verlagen van de ontstekingsgevoeligheid kan juist een positief effect hebben op bewegingsklachten zoals artrose.
  • Stimuleer een gezond bewegingspatroon. Een fysiotherapeut of ander manueel therapeut kan je hierbij ondersteunen. Te weinig beweging, maar ook de verkeerde soort beweging kan namelijk de klachten verergeren.
  • Ook voeding kan een ontstekingsremmende of juist ontstekingsbevorderend effect hebben en dat heeft weer gevolg voor de bewegingsklachten. Zorg voor zo natuurlijk mogelijke voeding en kijk naar je dier.
  • Naast de eventueel voorgestelde behandeling van de dierenarts kun je ook ondersteunen met supplementen. Als je medicijnen geeft, is het ook belangrijk om te checken of die samen mogen met het supplement dat je wilt geven.

Vanwege de strenge Europese Claimsverordening mogen we op deze plaats helaas geen middelen noemen. We vragen je contact op de nemen voor een persoonlijk advies.

Krachtige kruiden voor gezonde gewrichten

Boswellia serrata (wierookhars) is een uitgesproken kruid voor de pezen, spieren en gewrichten. Het houdt het bewegingsapparaat soepel en gezond. De Boswelliaboom groeit in heuvelachtige gebieden in India. Door in de bast te kerven, komt er een sap vrij dat bestaat uit gomhars en olie. Na ongeveer drie weken vormt dit sap zich om in korrels, die dan geoogst kunnen worden.
Boswellia is een traditioneel middel uit de Ayurveda, maar staat tegenwoordig ook in de belangstelling van de wetenschap. Boswellia beschikt namelijk over sterke ontstekingsremmende eigenschappen, vergelijkbaar met NSAID’s, maar met nauwelijks bijwerkingen. Lees hier meer over de werking van o.a. Boswellia.

Salvia rosmarinus (rozemarijn) is plant met een bijzondere werking, het werkt op en via het zenuwstelsel en heeft daar een kalmerende werking.
Rozemarijn is echter het meest bekend in het stimuleren van de bloedsomloop en de daarmee samenhangende verwarmende werking. Dit is bijzonder positief bij gewrichtsklachten.
De plant is ook rijk aan etherische oliën, die ook helpen het middel goed te houden. Tot slot bevordert rozemarijn de vitaliteit, ook van oudere dieren.

Yucca schidigera is een sterke plant uit de droge gedeeltes van Noord- en Centraal Amerika en West Indië. Veel inhoudsstoffen uit yucca worden gebruikt bij het maken van nieuwe soorten medicijnen. Niet verwonderlijk, want de plant wordt al generaties lang door de oorspronkelijke bewoners van de bovengenoemde landen gebruikt.
Door de aanwezigheid van steroïde saponinen helpt het o.a. gewrichten gezond te houden.
(De kamerplant yucca (palmlelie) is giftig en een andere soort dan de hier beschreven schidigera.)

Curcuma longa (kurkuma) wordt al eeuwenlang toegepast: in het Assyrische rijk werd al 600 jaar voor Christus het gebruik van kurkuma benoemd. Ook kent het een lange geschiedenis binnen de TCM en Ayurveda. De laatste jaren is het gebruik van de wortel enorm populair geworden. En grotendeels terecht: het kent vele nuttige toepassingen en combineert goed met andere kruiden.
Curcuminoïden zijn de belangrijkste medicinale stoffen in de aromatische specerij kurkuma (koenjit, Indiase geelwortel) en ook verantwoordelijk voor de mooie geeloranje kleur. Deze stof heeft een breed werkingsgebied en kent weinig bijwerkingen. Dit kruid heeft de eigenschappen om het antioxidantsysteem versterken, ontstekingen remmen, het immuunsysteem te ondersteunen en zware metalen te binden.

Zingiber officinale (gember) en kurkuma behoren tot dezelfde plantfamilie, samen met de iets minder bekende galangawortel. De gemberwortel heeft een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen, waaronder een positief effect op de gewrichten.

Gember is een bekend verwarmend kruid en dat is een nuttige toepassing om de gewrichten op gang te helpen. Daarbij bevat het inhoudsstoffen die de gewrichten helpen beschermen en soepel houden. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Gember helpt ook de opname van andere stoffen te verhogen.

Urtica dioica (grote brandnetel) lijkt zo’n ‘gewone’ plant en de meeste mensen zijn ze in hun tuin liever kwijt dan rijk. Maar het is zo’n nuttige plant!
Brandnetel werd al door de Romeinen gebruikt: ze sloegen zichzelf met deze plant om hun stijve gewrichten te verwarmen. Gelukkig kan de plant ook inwendig gebruikt worden voor een zachtere, maar ook effectieve aanpak voor het behoud van een goede gewrichtsfunctie.
Het helpt afvalstoffen op te ruimen, biedt allerlei nuttige voedingsstoffen en mineralen, stimuleert de bloedsomloop en helpt hiermee ook bij gewrichtsklachten.

Werkzame voedingsstoffen die je misschien nog níet kent

Glucosamine en chondroïtine zijn natuurlijk heel bekende – en zeker ook belangrijke stoffen – die je kunt inzetten om de gewrichten gezond te houden, maar voor dit rijtje heb ik gekozen voor wat minder bekende stoffen.

Collageen type 1 (peptiden). Collageen is een lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen, maar type 1 t/m 4 zijn verreweg het belangrijkst en meest voorkomend. Van het totale aantal collagenen is 90% het type 1. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

Collageen zorgt voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), huid en bloedvaten. Het wordt niet voor niets de ‘lijm van het lichaam’ genoemd.

Hyaluronzuur is een dikke gel die werkt als smeermiddel en schokdemper in een gewricht. Het lichaam maakt het in principe zelf aan, maar dit neemt af met het vorderen van de leeftijd. Aanvulling van hyaluronzuur helpt bij het soepel houden van een gewricht.

Vitamine C heeft ontelbaar veel functies in het lichaam, niet alleen voor wat het zelf doet en als antioxidant, maar ook omdat het als co-enzym dient voor veel andere stoffen. Weinig mensen weten het, maar vitamine C is heel belangrijk voor de botten, spieren en gewrichten.

De grootste hoeveelheid vitamine C bevindt zich in de lever en skeletspieren. Voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselmoleculen is vitamine C essentieel. Mede daarom helpt vitamine C de bloedvaten gezond en elastisch te houden. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zoals de gewrichten, pezen, huid, spieren, botten en bindweefsel zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine C, met name in herstelperiodes. Het is belangrijk voor de aanmaak, synthese en het voorkomen van de afbraak (bijvoorbeeld door stress) van collageen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!