• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Hebben dieren privacy nodig?

Privacy staat volop in de belangstelling. Aan de ene kant werkt de overheid hard om burgers beter te beschermen, terwijl aan de andere kant plannen gemaakt worden om grootscheeps aftappen van informatieverkeer mogelijk te maken.

Gesprekken over privacy gaan al snel over vraagstukken als veiligheid en je rechten als mens in deze maatschappij. Hoe vertaalt dit zich naar je dier? Hebben dieren ook privacy nodig?

 

 

 

 

 

 

 

Dierenwelzijn

Als het over dierenwelzijn gaat, moet er een balans zijn tussen vrijheid, werk of training, zorg en voeding. Daarnaast is er een balans nodig tussen nodige en onnodige zorg.

Dieren zijn sociale wezens (ja, zelfs katten) en hebben behoefte aan liefde en geborgenheid. Er zullen maar weinig dieren zijn die bewust alone time opzoeken zoals mensen dat soms nodig hebben. Maar privacy in relatie tot dieren gaat verder dan dat.

Definitie privacy

Het woordenboek Van Dale geeft de volgende mooie definitie van privacy: de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn. Dát is nog eens relevant voor dierenwelzijn!

Vanwege onze specialisatie in honden, katten en paarden blijf ik me hierop richten, hoewel dit ook heel interessant zou zijn voor landbouwdieren.

Waarom is dit belangrijk voor dieren?

In onze huidige maatschappij ‘moeten’ we allemaal zoveel. Dat valt misschien wel het meeste op bij mensen die een gezin draaiende houden en daarnaast nog een drukke baan hebben. Maar ook kinderen kunnen hier last van hebben: ze moeten van alles op school, hebben tig hobby’s en vriendjes en voor onbekommerd buitenspelen lijkt wel steeds minder ruimte. De laatste tijd valt me dit ook op bij dieren.

Katten genieten van de gedomesticeerde dieren misschien nog wel het meeste vrijheid. Zeker als katten de luxe hebben dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze naar buiten gaan. Maar door de verstedelijking is het lang niet altijd meer haalbaar om katten naar buiten te laten.

Gelukkig is er momenteel veel aandacht voor het welzijn van paarden. Bij paarden zie je soms het tegenovergestelde van verwaarlozing: ze worden teveel betutteld. Met luxe stallen, dekens en vooral veel gemak voor de mens. Kan een paard wel genoeg paard zijn?

Geen diersoort dat  zo afhankelijk is voor zijn natje en droogje als de hond. Eten, water, plassen en ontlasten, waarheen en wanneer, het is allemaal door mensen bepaald.

Geef ruimte voor eigen gedrag

Natuurlijk zijn regels nodig om al die dieren veilig te houden in het dichtstbevolkte land van West Europa. Toch wil ik je een aantal tips geven om je dier wat eigenheid terug te kunnen geven:

  • Zorg voor een eigen veilige, rustige plek
    Voor honden en katten is een eigen ligplaats waar het dier ongestoord kan slapen enorm belangrijk. Paarden die op een natuurlijke manier (buiten in een kudde) gehouden worden hebben hier over het algemeen minder behoefte aan. Sommige paarden die om wat voor reden dan ook gedeeltelijk op stal staan, hebben vaak wel behoefte aan rustmomenten op en rond de stal. Neem een moment om te ‘vragen’ (kan in stilte) of je de stal mag binnen komen als je paard staat te dutten.
  • Laat je dier eens de route bepalen
    Wij mensen bedenken vaak een route die we bij het uitlaten van de hond willen lopen binnen een bepaalde tijd. Laat de hond eens (binnen veilige kaders) bepalen! Dit kan zowel aan de lijn als tijdens een losloopwandeling. De hond vindt het vaak geweldig en krijgt er een enorm voldaan gevoel van en gegarandeerd dat jij inzicht opdoet over de voorkeuren van je hond. Kijk hier voor tips.
    Dit kun je natuurlijk ook toepassen tijdens een wandeling of bosrit met je paard!
    Steeds meer mensen kiezen ervoor hun kat uit te laten in plaats van los te laten in de buurt. En omdat katten nou eenmaal katten zijn, heb jij waarschijnlijk niet heel veel andere keus dan je kat te laten bepalen 😉
  • Vraag jezelf: vindt mijn dier dit wel écht leuk?
    Uiteindelijk hebben de meeste van ons dieren voor ons plezier. Maar als we goed om ons heen kijken, zie je het vaak (vooral op drukke (sport)evenementen of georganiseerde bijeenkomsten): baasjes die plezier hebben met een zeer gestrest dier. Geniet jouw dier ook van een dierenbeurs bezoeken, een tentoonstelling, wedstrijd of speciale raswandeling? Of is het te druk, te groot, teveel?
  • Hoe meer keuze en controle over behoeften en wensen, hoe hoger de kwaliteit van leven
    Als je dit probeert te verwerken in de dagelijkse gang van zaken, stijgt het welzijn van je dier gegarandeerd. Denk bijvoorbeeld aan: wil je dier binnen of buiten zijn, wat voor spelletjes wil je dier spelen, wat is zijn beste ritme? Zo kwam ik erachter dat mijn hond het liefste vanaf half 10 wil slapen en mijn planning van het laatste plasrondje dus veel te laat was…

Kinderen & dieren

Het enthousiasme van kinderen is fantastisch en aanstekelijk. Een gevoel van grenzen en privacy voor het dier kennen ze echter niet. Bescherm je dier hiertegen! Leer kinderen (van jezelf of die op bezoek komen) over de betekenis van rustmomenten voor je dier en dat hij of zij dan ook niet benaderd moet worden.

Dieren zijn geen speelgoed en houd dan ook toezicht. Zorg voor wederzijds respect: een kind is niet in de positie om een dier op te voeden, maar er dient door het dier tot op bepaalde hoogte wel geluisterd te worden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!