Hoe krijg je blije bijen?
De bijen hebben het zwaar. Er is sprake van grote bijensterfte, zowel onder bijenvolken van imkers onder wilde bijen. En dat terwijl deze dieren zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de planeet! Bijen en andere bestuivers zijn voor de meeste planten (en dus groente en fruit) nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen.
De wereldwijde afname van bijen heeft te maken met een parasiet onder de bijen en de toename van het gebruik van pesticiden. In veel gebieden verdwijnt er ook steeds meer natuur. Hiermee zijn er ook minder bloemen waar de bijen hun nectar vandaan halen.
Genoeg reden om in je eigen tuin, dakterras of balkon te zorgen dat de wilde en solitaire bijen een handje geholpen worden! Hier wat tips om je op weg te helpen:
- Blije bloemen, blije bijen
Zaai royaal met een bloemenmengsel van planten dat bijen aantrekt. Denk hierbij aan: gele mosterd, verschillende soorten klaver, koriander, venkel, wilde kamille, bernagie (komkommerkruid), goudsbloem (calendula), korenbloem en kaasjes kruid (malve). Zo’n mengsel kun je het beste vanaf april zaaien.
Bij iedere bestelling onze vernieuwde webshop krijg je gratis een zakje ecologisch bloemenzaad voor blije bijen!
- Zaadbommen
Als je de bijen helemaal blij wilt maken, kun je ook zaadbommen maken en op braakliggende terreinen aan ‘guerilla gardening’ doen. Je vrolijkt er meteen de omgeving mee op. Hier vind je een recept waarmee je zelf zaadbommen kunt maken.
- Zimmer frei!
Een insectenhotel kun je zelf maken of kopen en op een zonnige, beschutte plek in de tuin ophangen. Solitaire bijen en andere insecten kunnen de holletjes gebruiken om veilig te schuilen of te overwinteren. Een kant en klaar insectenhotel is bij de meeste tuincentra wel te koop.
- Minder pesticiden
Ook hier kun je beginnen met je eigen stukje grond: gebruik geen pesticiden in je tuin. Koop je boodschappen (inclusief honing) zoveel mogelijk biologisch. In de biologische landbouw worden veel minder pesticiden gebruikt. Biologische bijen mogen overwinteren op hun eigen honing (en niet op suikerwater) én er wordt op gelet dat de volken zich voeden met gezonde planten.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!