• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Helpt een probioticum met gist bij maag en darm gerelateerde ongemakken? Een gebruikerstest geeft helderheid

(Heel) veel paarden lijden aan maag en darm gerelateerde ongemakken. Vooral maagzweren komen vaak voor en zijn de oorzaak van problemen met rijden. Nou zijn er verschillende vormen van maagzweren:

De Equine Squimous Gastric Disorder (ESGD): deze zweren bevinden zich bovenin de maag. Deze vorm heeft vooral te maken met voeding gerelateerde risicofactoren zoals weinig/geen weidegang, beperkte toegang tot ruwvoer, een lange periode tussen voerbeurten en grote porties krachtvoer met (te) veel zetmeel.

De 2e vorm is Equine Glandular Gastric Disorder (EGGD): deze bevinden zich onderin de maag, waar de klieren zitten. Deze vorm wordt vooral geassocieerd met intensiteit en frequentie van de arbeid.

Beide vormen worden samengepakt onder het paraplubegrip Equine Gastric Ulcer Syndrome of EGUS, maar in feite zijn het 2 heel verschillende aandoeningen. Dat kan er de oorzaak van zijn dat de diverse remedies lang niet altijd effect hebben.

Gebruikerstest

Er zijn aanwijzingen dat gistproducten helpen bij maag en darm gerelateerde ongemakken. Door een gebruikerstest te doen met paarden met (bij voorkeur bewezen) maag- en/of darmklachten willen we onderzoeken of ons probiotisch middel daar een oplossing voor kan zijn. We zijn niet in de gelegenheid zelf gastroscopisch onderzoek te (laten) doen bij paarden, dus we hebben ons beperkt tot klinisch waarneembare symptomen die in het algemeen geassocieerd worden met ongemakken in het maag-darmgebied.

Wil je meer weten over ons product waarmee we de test hebben uitgevoerd? Stuur ons een email en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Vanwege de Europese Claimsverordening kunnen we op deze plaats helaas geen link plaatsen.

De samenstelling van dit product:
Sacharomyces cerevisiae SC47 / CNCM I-4407 (levende gist), Leonardiet, Acacia, Sacharomyces cerevisiae (gist), Cichoreiwortelpoeder, Clinoptiloliet, Gist, Butyraat en L-Threonine.

Opzet van de test

We verzamelden 20 paarden en/of pony’s met klachten/gedragingen die we in het algemeen associëren met maag-darmongemakken, zoals:

  • Veel geeuwen
  • Luchtzuigen
  • Irritatie bij aanrakingen aan de buik of flanken
  • Mager blijven
  • Singeldwang

De deelnemende dieren kregen gedurende 2 maanden het product volgens het huidige gebruiksvoorschrift (1 of 2 maatscheppen per dag). Halverwege en aan het einde van deze periode werd een evaluatie gedaan van de ervaringen.

maag en darm gerelateerde ongemakken

Conclusies

De gebruikerstest met het probiotische middel met o.a. gisten laat zien dat het een oplossing kan zijn bij buik gerelateerde klachten. De meerderheid van de deelnemers zag verbetering in het gedrag van het paard bij aanraken en aansingelen. De mest verbeterde en de eetlust ook. Geeuwen en luchtzuigen zagen we niet echt verbeteren met dit product.

Dat het in een aantal gevallen weinig effect had, kan te maken hebben met de oorzaken van de klachten (zie hierboven). Dan is er waarschijnlijk sprake van een dysbiose en adviseren we om het gehele darmherstelplan te volgen.

Dus concluderend kunnen we zeggen dat een probiotisch middel met gisten verbetering en verlichting kan geven bij discomfort in het maag- en darmengebied. Gedrag, zoals irritatie bij aanraken en singeldwang, liet verbetering zien, net als de eetlust en de algemene uiting van tevredenheid van het dier. 50% van de deelnemers zag binnen 3 weken verbetering optreden.

De resultaten

 

Reacties van deelnemers

Hieronder enkele opmerkingen die deelnemers maakten naar aanleiding van hun ervaringen met dit product bij maag- en darmgerelateerde ongemakken:

“De mok die ze al langere tijd had is echt helemaal weg nu. Ze ziet er verder ook goed uit. Glanzende vacht en genoeg energie.”

“Paard is aangekomen in gewicht. Eet nog heel traag, maar eet wel bijna altijd wanneer hij gevoerd wordt.”

“Minder geeuwen, minder ‘boos’ bij aanraken buik.”

“Strakkere buik, minder winden, minder gestrekt gaan staan en daardoor nu vele complimenten van mensen dat hij in top(sport)conditie is.”

“Minder bolle buik en goede mest.”

“Ik zou dit product graag ook aan onze andere paarden willen gaan voeren.”

“Er is duidelijk verbetering. Ik ga het nu ook testen met twee andere paarden. Eentje altijd heel gevoelig aan de maag en overgang duodenum. Benieuwd wat het hiervoor doet.”

“Goede ingrediënten zonder toegevoegde onzinnige dingen en goed resultaat.”

Het ging niet altijd even goed:

Zag je nog meer verbeteringen? “Niet echt, leek even iets beter te gaan, maar is nu weer erg gevoelig en boos met aanraken.”

Die laatste opmerking kwamen nog een tweetal keer voor. Waarschijnlijk zijn er dan nog meer punten die aangepast moeten worden voor het betreffende dier om tot een ideale situatie te komen.

Nawoord over luchtzuigen

Luchtzuigen is een gecompliceerde aandoening en valt onder het kopje ‘stalgebreken’. In het verleden is er in Utrecht een onderzoek geweest naar de toepassing van onze Mentha Complex (toen nog Maag Compositum geheten) bij maagzweren. Daar werd gezien dat Mentha Complex vooral bij luchtzuigen kan ondersteunen. We schreven hier al eens een artikel over: via de knop hieronder lees je er meer over.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!