• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Hoe lysine kan helpen bij je opgroeiende paard, hond of kat

Jonge dieren, die nog in de groei zijn, hebben andere behoeftes dan volwassen dieren. Je gaat anders met een jong dier om, je biedt het op een andere manier beweging en mogelijk huisvest je het ook op een andere manier. Maar dat niet alleen, ook houd je rekening met de voedingsbehoeften. In dit artikel gaan we kijken wat het aminozuur L-lysine kan betekenen voor opgroeiende dieren.

Waar heeft een groeiend lijf behoefte aan?

Een opgroeiend dier is in de eerste plaats nog steeds een paard/ hond/ kat/ etc. Daarmee bedoel ik dat de voeding ook voor jonge dieren moeten passen bij de voedingsbehoeften van de diersoort.

Dat betekent dat nadat een dier gespeend is, een paard in de basis goed ruwvoer moet krijgen, en een hond of kat voer gebaseerd op vlees (en niet op granen).

Daarnaast zorgt het feit dat zo’n lichaam druk aan het groeien en ontwikkelen is, dat aan bepaalde voedingsstoffen een hogere behoefte is. Dit is vooral goed te zien bij de aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit. Een van de belangrijke functies van eiwit is ‘bouwen’. Voor jonge dieren is dat groeien, bij volwassen dieren kun je denken aan herstel bij ziekte of spieropbouw.

De wondere werking van L-lysine


Lysine is in de meeste gevallen een essentieel aminozuur, wat betekent dat een dier het via de voeding of supplement moet binnenkrijgen. Het kan niet of niet in voldoende mate worden aangemaakt door het lichaam zelf.

De ‘L’ die je er vaak voor ziet staan, geeft aan dat het om een natuurlijke of natuur identieke vorm van lysine gaat, waardoor het lijf het goed kan opnemen en benutten.
Lysine bevindt zich in het lichaam vooral in de spieren.

  • Lysine wordt gebruikt voor de eiwitsynthese en is betrokken bij de omzetting van verschillende enzymen, hormonen en antilichamen.
  • Het meest bekend is lysine dan ook om in te zetten bij virale infecties, zoals het herpesvirus. Dit virus kan verschillende ziektes veroorzaken zoals koortslip, rhinopneumonie kennelhoest en niesziekte (daar is het een van de veroorzakers van). De behoefte aan lysine neemt bij parasitaire infecties toe met maar liefst 20%.
  • Extra interessant voor opgroeiende dieren is dat lysine belangrijk is voor de aanmaak van collageen en elastine en het crosslinken (dit is het proces waarbij collageen nieuwe verbindingen tussen de verschillende ‘strengen’ vezels worden gelegd, waardoor het geheel stabiliseert) van collageen bevordert. Dit is belangrijk om te zorgen voor sterk bindweefsel.
    Daarnaast heeft lysine een rol in de calciumstofwisseling: het helpt de calciumopname uit het maagdarmkanaal en verlaagt juist de calciumuitscheiding.
    Lysine draagt dus bij aan een gezond bewegingsapparaat met sterke botten en sterk bindweefsel, waardoor het een goede aanvulling kan zijn voor opgroeiende dieren, voor dieren in de sport of juist voor oudere dieren.
  • Minder bekend is dat lysine ook een relatie heeft met stress en angst. Er is aangetoond dat een tekort aan lysine angst kan veroorzaken. Meer stress zorgt voor meer lysineverbruik; stress verhoogt dus ook nog eens de behoefte aan lysine. Er zijn aanwijzingen dat lysine kan helpen bij de combinatie stress en concentratiegebrek.

Voor welke dieren is lysine een goede aanvulling?

In een ideale wereld hebben dieren of mensen helemaal geen supplementen nodig; dan zou een volledige, gebalanceerde voeding barstensvol nutriënten zitten, dan zijn de aarde en lucht gezond, is er niet teveel stress en hebben we chronische ziektes uitgebannen… De praktijk is natuurlijk weerbarstiger en dan kunnen dieren weleens een steuntje in de rug nodig hebben.

Ik vind niet dat alle jonge, opgroeiende dieren een extra lysinesupplement zouden moeten krijgen, want als het goed is zit het ook in de voeding. Als je denkt dat je dier extra lysine zou kunnen gebruiken is stap 1 dan ook nagaan of en ik welke vorm en mate het voer lysine biedt.

Natuurlijke bronnen van lysine zijn met name vlees en eieren. Bij honden en katten op vers vlees voeding valt dus minder snel een tekort te verwachten, tenzij de behoefte stijgt door de eerder genoemde stress of infecties.

Voor dieren waarbij je deze factoren herkent, kan lysine een goede keus zijn:

  • een verminderde weerstand voor virale infecties (zoals jonge katten uit een omgeving met niesziekte)
  • behoefte aan ondersteuning van het bewegingsapparaat (zoals grote rassen) of spierzwakte
  • stress /concentratiegebrek

Heb je vragen over lysine voor je dier? Stuur ons een mail!

We bieden ook een uitgebreid consult, met onze onverdeelde aandacht. Vraag direct een consult aan!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
 adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!