• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 6 minuten

Houd je hoofd koel! Tips bij hitte voor honden, katten, paarden en konijnen

Hopelijk komt dit blog niet als mosterd na de maaltijd. Anders kun je het bewaren voor de volgende hittegolf! Veel dieren hebben namelijk wat extra en andere zorg nodig tijdens hoge temperaturen. In dit blog geven we je tips over wat je vooral wel en niet moet doen bij hitte.

Rustig aan!

Ongelofelijk maar waar, zelfs tijdens een hittegolf halen mensen het nog in hun hoofd allerlei activiteiten met hun dieren te willen doen, van fietsen met honden tot wedstrijden of trainen met paarden. Het mag toch inmiddels duidelijk zijn dat dit het welzijn van je dier ernstig in gevaar brengt en zelfs levensgevaarlijk kan zijn. Doe het lekker rustig aan, die hitte kost al genoeg energie.

Plan activiteiten ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat en doe het zelfs dan zeer rustig aan. Ze kunnen best even met wat minder actie toe.

Schaduw voor alle dieren

Nog iets wat voor álle dieren buiten (in buitenverblijven of in het weiland) geldt: zorg voor schaduw. Bomen hebben een enorm koelend vermogen, maar als dat niet kan, bouw een schuilplek en als dat niet mag, zorg voor een partytent, een grote parasol. Letterlijk alles is beter dan niks.

Je gaat zelf ook niet met 25+°C de hele dag in de volle zon zitten, toch? En stel je dan nog voor dat je een vacht hebt… Er zullen altijd dieren zijn die toch de zon opzoeken, het gaat erom dat ze de keuze hebben.

Vers, koel drinkwater

Dieren zweten net zo goed als mensen en verliezen daarbij veel vocht en mineralen. Zeker paarden zweten echt flink bij hitte, ook als ze geen extra beweging krijgen.

Zorg daarom altijd dat ze lekker hun vocht kunnen aanvullen met vers, koel drinkwater. Als water te warm wordt, is er grote kans dat dieren het water niet drinken en dan bestaat het gevaar dat ze alsnog uitdrogen. Daarnaast wordt water boven de 15 -20 graden snel vies met ziekteverwekkers.

Check dus meerdere keren per dag de drinkbakken of drinkflesjes en ververs het water op tijd.

Tips voor honden

  • Het kan niet vaak genoeg gezegd: laat honden (of andere dieren of kinderen) niet alleen achter in de auto. Ook niet voor heel even. In enkele minuten verandert een auto in een oven en daardoor zijn al te veel honden gestorven. Wat je ook in die winkel te zoeken hebt, het is geen hondenleven waard. Pas ook op met (sta)caravans en campers, laat je hond hierin nooit alleen achter.
  • Nog zoiets, ga met deze temperaturen niet fietsen met je hond! Als je per se met je hond wilt fietsen of met je scootmobiel wilt uitlaten, bijvoorbeeld omdat je slecht ter been bent, ga dan ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, check de temperatuur van het asfalt en laat je hond het tempo bepalen. Vermijd het echt overdag. Liever niet of een heel kort plasrondje buiten dan een hond met hittestress.
  • De vacht dient voor veel honden als isolatie. Er zijn hondenrassen die naar de trimmer moeten, die kun je in de zomer een korte coupe geven. Vachten die daar niet voor gemaakt zijn, zoals die van poolhonden, moet je niet opeens gaan scheren met dit weer. Dit is natuurlijk aantrekkelijk omdat deze honden gewoon niet gemaakt zijn voor deze warmte, maar met scheren ben je vaak nog verder van huis omdat ze dan hun isolatie kwijt zijn.
  • Doe het ook rustig aan met zwemmen. Veel honden zijn gek op zwemmen. Laat ze vooral lekker poedelen, maar ga niet met ballen of stokken aan de gang, ze kunnen zichzelf hierin volledig verliezen en alsnog oververhit raken. Op het warmst van de dag, kan een natte rug in de zon ook heel heet worden.
  • Er bestaan verkoelende hondenmatten waar ze op kunnen liggen en verkoelende hesjes om aan te trekken.

Tips voor katten

  • Geef je kat de keuze tussen binnen of buiten, mits daar schaduw is. Zeker een balkon kan zeer warm worden. Zorg ook dat je kat toegang heeft tot koelere plekken in huis waar geen zon komt.
  • Veel katten vinden een ventilator niet fijn, hoewel het een vertrek wel kan verkoelen. Zorg dat de ventilator niet op hun favoplekje gericht staat, zodat ze zich eraan kunnen onttrekken.
  • Deze tip is voor alle mensen en dieren goed: zorg voor schaduw in de tuin. Lekker veel beplanting en eventueel parasols.
  • Huiskatten stammen af van woestijnkatten die vrijwel al hun vocht uit hun prooidieren halen. Ze hebben daardoor maar weinig dorstprikkel. Om ze genoeg vocht binnen te laten krijgen, kun je ze een beetje stimuleren. Voeding met veel vocht, zoals een goede kwaliteit natvoer is ook aan te raden.
  • Je kunt de vacht en oortjes van je kat een beetje nat maken met een washandje of natte handen. Geen plens water, dat stellen katten niet op prijs.

Tips voor paarden

  • In de meest ideale situatie hebben paarden de keuze of ze binnen of buiten met schaduw staan. Als dat niet mogelijk is, kun je het beste je paard overdag binnen houden en proberen de stal koel te houden.  ’s Avonds en ‘s nachts dan naar buiten.
  • Als je paard overdag buiten staat, zorg je natuurlijk voor een schaduwplekje en bescherm je je paard tegen zonnebrand.
  • Paarden met té lange vacht, bijvoorbeeld door PPID of ouderdom, kun je het beste scheren.
  • Veel paarden vinden het fijn om afgespoten te worden met de tuinslang. Zorg dat ze daarna lekker in het zand kunnen rollen. Dit haalt kriebel weg en beschermt tegen insecten die afkomen op nattigheid en zweetlucht.

Tips voor konijnen

Konijnen kunnen erg slecht tegen de hitte, in de natuur waren ze allang hun holletje ingevlucht! Houd je konijnen dus goed in de gaten bij temperaturen boven de 25 graden.

  • Zorg dat een buitenhok of ren altijd in de schaduw staat en houd hierbij rekening met het draaien van de zon. Gebruik bijvoorbeeld een parasol of afdakje.
  • Haal je (buiten)konijn eventueel naar binnen en geef hem een koel plekje in huis. Niet rechtstreeks voor de ventilator, daar kunnen ze niet tegen.
  • Besteed extra aandacht aan hygiëne i.v.m. vliegen en parasieten en om zo madenziekte (myasis) te voorkomen. Maak het hok vaker schoon en check je konijn ten minste 1x per dag op plakpoep en wondjes
  • De oren van je konijn kun je met lauw water sprayen of bevochtigen met je handen of washandje om te laten afkoelen.

Afkoelen!

Bijna alle dieren houden wel van een manier van afkoelen. Maak bijvoorbeeld een grote bak met waterspeeltjes en kleine snoepjes om eruit te vissen.

Je kunt ook met koelmatjes of natte handdoeken werken (hond, kat, konijn). Zorg dan dat dieren op de handdoek kunnen gaan liggen en leg ze niet over de rug. Dit sluit de warmte juist in. Koel liever de buik en de pootjes.

Veel mensen voeren hun dieren ijsjes met de warmte. IJsblokjes kunnen lekker zijn om mee te spelen en je kunt ze in het drinkwater te doen. Zorg er altijd voor dat ijsjes niet té koud zijn. De tong kan vastplakken en dieren kunnen ook een brainfreeze krijgen. Spoel een ijsblokje dus af onder de kraan voor je het geeft. Geef ook niet te veel, dan kan het een schok zijn voor de maag.

Pas op met ijs dat voor mensen bedoeld is, hier kunnen stoffen inzitten die niet goed zijn voor dieren.

Wat te doen bij oververhitting?

Oververhitting is levensgevaarlijk, als je oververhitting vermoedt, bel je direct de dierenarts!

Haal je dier direct uit de zon en verplaats hem naar een koele plek in de schaduw. Koel de plekken waar je dier kan afkoelen: pootjes, oren en buik. Paarden kunnen afgespoten worden met de tuinslang, vooral de buik, benen, borst en flanken. Geef je dier steeds kleine hoeveelheden water, maar niet ijskoud.

Pas op met koelelementen of erwtjes uit de vriezer, dit kan té koud zijn en bevriezingsverschijnselen geven.

Hoe herken je hittestress?

  • Lusteloosheid
  • Braken (hond, kat)
  • Speekselen / kwijlen (hond, kat)
  • Koorts
  • Hijgen (hond, kat!), oppervlakkige ademhaling (alle dieren)
  • Dier voelt warm
  • Felrood tandvlees
  • Angstige of starende, afwezige uitdrukking
  • Ongecoördineerd bewegen, omvallen

Merk je deze symptomen, koel je dier, haal het uit de hitte en bel de dierenarts!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!