• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Tips om katten meer te laten drinken

Katten zijn dieren die uit zichzelf vaak heel weinig drinken. Dat kan in sommige gevallen best onhandig zijn. In dit blog leggen we uit hoe dat zit en wat je kunt doen om te zorgen dat je kat wél graag drinkt.

Waarom katten weinig drinken

Onze huistijgers zijn geëvolueerd uit katachtigen die meestal in droge en dorre omstandigheden leefden. Hierdoor hebben ze weinig dorstprikkels. Zelfs katten die nu wild in de natuur leven, halen vrijwel hun gehele waterbehoefte uit de prooien die ze vangen.

Als het eten vervolgens ‘evolueert’ van een lekkere sappige muis naar droge brokjes, komt die watervoorziening natuurlijk in het gedrang. Droge brokken zijn dan ook eigenlijk helemaal niet goed voor katten. Bijna alle soorten natvoer zijn beter, juist omdat opvallend veel katten in hun leven te maken krijgen met gezondheidsklachten die rechtstreeks gerelateerd zijn aan hun vochthuishouding.

Redenen om je kat meer te laten drinken

Katten moeten dus echt een beetje verleid worden om genoeg te drinken. Je kunt ze niet dwingen, maar je kunt wel iets extra’s doen om de juiste omstandigheden te creëren waardoor je het drinken aantrekkelijker maakt. Het is verstandig om dit preventief te doen om gezondheidsproblemen zo veel mogelijk te voorkomen. Bij deze aandoeningen is waterdrinken éxtra belangrijk:

Te veel drinken

Meer drinken (en meer plassen) kan ook juist een symptoom zijn van onder andere blaas- nierproblemen, schildklierproblemen of stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes. Dus als je kat plotseling opvallend meer drinkt, wacht dan niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts om uit te vinden wat er aan de hand is.

Ook als blijkt dat je kat een aandoening heeft waardoor hij of zij meer drinkt en meer plast, is het altijd een slecht idee om de waterinname te beperken.

Je kat verleiden meer water te drinken

De volgende tips kunnen je helpen om waterdrinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken:

  1. Verspreid waterbakjes door je huis
    De meeste katteneigenaren hebben de neiging eet- en drinkbakjes naast elkaar te plaatsen. Helaas vinden veel katten dat 10x niks. In de buurt van de kattenbak is al helemaal een no go. Je luncht zelf ook liever niet op de wc. Geef alles dus z’n eigen plek en verspreidt meerdere waterbakjes door het huis. Zet ze op plaatsen waar je kat vaak langskomt, zoals op de overloop, en varieer met bakjes op verhogingen of juist op de grond.
  2. En in je de tuin
    Sommige katten vinden ons drinkwater veel te schoon en hebben liever regenwater. Regen zat in Nederland, dus zorg ook voor een watervoorziening in je tuin.
  3. Vind de juiste vorm en materiaal
    Katten zouden geen katten zijn als ze niet ook ontzettend kieskeurig waren. Experimenteer daarom met de vorm en het materiaal van de bakjes. Heeft je kat een voorkeur voor steen, metaal of nog iets anders? Denk qua vorm aan de diepte en breedte. Veel katten vinden het irritant als hun snorharen de randen raken en hebben liever een breed, plat schaaltje of een kom die tot de rand gevuld is. Dit alles hoeft je natuurlijk geen fortuin in de dierenwinkel te kosten, je kunt ook je servieskast of de kringloopwinkel plunderen.
  4. Vers en schoon
    De meeste katten hebben een hekel aan kraanwater dat al dagen staat. Ververs dus iedere dag het water en als het warm is liefst nog vaker. Maak de bakjes ook regelmatig schoon, minimaal 1x per week. Let daarbij goed op dat je het afwasmiddel goed afspoelt zodat er geen zeepresten achterblijven.
  5. Drinkfontein
    Stromend water is voor veel katten het einde! Een waterval aanleggen gaat voor sommige mensen misschien wat ver, maar voor 2 tientjes heb je al een drinkfontein! Zo hoef je de kraan ook niet te laten stromen.
  6. IJs of een smaakje toevoegen
    Een ijsblokje aan het water toevoegen kan op warme dagen lekker voor je kat zijn om het water fris en koel te houden.
    Je kunt ook een beetje kookvocht van kip of vis toevoegen of wat tonijnwater uit blik. Let er dan wel op dat het zoutarm is.


Met deze tips moet het zeker lukken je kat een gezonde wateropname te laten hebben. Heb je nog vragen?

Laat het ons weten!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!