• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Ooit weleens gehoord van snorhaarvermoeidheid?

Nee, ik maak geen grapje. Snorhaarvermoeidheid bij katten is een echt ding.

Als je kat trek lijkt te hebben, maar toch niet wil eten of steeds eten uit het bakje gooit, kan ze last hebben van snorhaarvermoeidheid.

De snorharen van katten en hun superpowers

De snorharen van een kat hebben een aantal belangrijke functies. Zonder snorharen voelt je kat zich heel onzeker en zal bijvoorbeeld niet de eigen vertrouwde omgeving durven verlaten.

Snorharen zijn extreem gevoelige antennes die prikkels registreren en via de zenuwcellen naar de hersenen sturen.
Snorharen zijn tastharen: ze zorgen dat je kat ook in het donker nergens tegenop botst en de weg weet te vinden. Katten zien goed veraf, maar vlakbij zien ze moeilijker en hebben ze onder hun neus zelfs een dode hoek: ook hierbij komen de snorharen van pas.
Snorharen zijn supergevoelig: ze registreren zelfs veranderingen in luchtstromen en vibraties in de lucht waardoor ze helpen bij het jagen.

Aan de basis van de snorharen vind je de proprioceptoren. Proprioceptie is het vermogen en het gevoel om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Als je ooit bijvoorbeeld je enkel flink geblesseerd hebt, weet je dat dit gevoel voor waar je ledematen in de ruimte zijn verstoord kan zijn en dat dit erg onhandig is. Je kat gebruikt dit gevoel voor haar oriëntatie en om de omgeving te verkennen.

Je ziet katten ook mooi hun snorharen gebruiken als ze prooi hebben gevangen of een jong kitten oppakken; ze sluiten dan als het ware de snorharen eromheen, zodat ze weten wat vlak onder hun neus gebeurt, ook al kunnen ze het niet zien.

Tot slot zijn de snorharen ook nog een soort meetlat: ze gebruiken de tastzin van de snorharen om te bepalen ze ergens net wel of net niet doorheen passen.

snorhaarvermoeidheid

If it fits I sit

Overprikkelde snorharen

De snorharen zijn dus ultragevoelig. Bij snorhaarvermoeidheid zijn de tastharen eigenlijk overprikkeld. Experts gaan ervan uit dat dit vooral komt als de snorharen vaak in de verdrukking komen. Dit kan gebeuren als de kat meerdere malen per dag uit een diep, rond bakje moet eten en drinken.

Als je bedenkt hoe gevoelig de snorharen zijn, is het vast ook wel voor te stellen dat een constante stroom aan informatie naar de hersenen op een gegeven moment teveel kan zijn.

Overprikkelde snorharen zou een bron van stress kunnen zijn. Dierenartsen discussiëren nog hoe katten dit beleven. Waarschijnlijk is het niet een soort vermoeidheid, maar eerder ongemak. Het wordt ook wel beschreven als ‘afkeer’.

Hoe herken je snorhaarvermoeidheid

Snorhaarvermoeidheid kun je herkennen door:

 • eten laten liggen
 • voer uit voerbak halen (b.v. met pootje) en dan pas (gedeeltelijk) opeten
 • heen en weer lopen bij de bakjes
 • kat lijkt hongerig, maar wil vervolgens toch niet eten

Katten meer laten drinken

Katten hebben de vervelende eigenschap om zeer kieskeurig te zijn over hun water. Dit kan lastig zijn omdat bij katten blaas- en nierproblemen veel voorkomen en dan wil je juist dat ze veel drinken. Ook als je het drinken van je kat wilt stimuleren, is het goed om je bewust te zijn van het principe snorhaarvermoeidheid.

Andere oorzaken uitsluiten

Niet willen eten is natuurlijk een signaal dat er iets niet goed is. Er kan van alles aan de hand zijn. Als je kat opeens bovenstaande symptomen laat zien, is het belangrijk om eerst samen met de dierenarts andere oorzaken uit te sluiten. Problemen met het gebit, metabole aandoeningen, tumoren in het mond- en keelgebied en verschillende maagdarmstoornissen zijn serieuze gezondheidsbedreigingen waar deze symptomen ook bij passen.

Voorkomen

Gelukkig zijn overprikkelde snorharen vrij gemakkelijk te voorkomen. Zorg voor brede, vrij platte eetbakjes! Kies voor drinkbakjes vooral voor grote bakken, of nog beter, een drinkfontein.

Er zijn speciale bakjes in de handel, maar je kunt zelf ook een heel eind komen. Denk voor voer eerder aan een klein bordje of schoteltje dan aan een bak.

Het is nooit aan te raden de snorharen te knippen of te scheren! Dit is dierenmishandeling en ontneemt een belangrijk zintuig.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

8 reacties

 1. Joke schreef:

  Een Sphinx heeft bijna geen snorharen hoe zit dat dan bij hen?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Joke, dit is een afwijking die is gekomen door het fokken op 1 raskenmerk. We weten niet wat ze kunnen voelen met hun restje snorharen. Ik vermoed wel dat ze dezelfde tastzin hebben. Het kan geen kwaad om er rekening mee te houden. Fijn weekend! Suus Bettink

 2. Babs schreef:

  Wat interessant! Nog nooit eerder van gehoord maar zeer plausibel. Fijn om mijn kat weer een stukje beter te begrijpen. Ik ga morgen meteen andere bakjes halen, ze eten en drinken goed maar hoe comfortabeler hoe beter.

 3. DJ schreef:

  Dus toch! Ik wist al dat elk haartje op het lijf van een kat erg gevoelig was en helpt bij locatiebepaling en informatie (nog een reden waarom je ze niet in kleding moet steken!!). En ik wist ook dat de snorharen het gevoeligste waren en sommige bakjes een issue konden zijn.

  Ik heb een mooi houten station met twee rvs schaaltjes erin. Toen mijn kat kleiner was, was er geen enkel issue, maar tegenwoordig (groter hoofd, langere snorharen) heeft hij soms dagen van exact wat jij hier beschrijft. Ik vermoedde al zoiets en deed zijn voedsel op een ontbijt bordje. Drie dagen later gaf hij echter weer de voorkeur aan de rvs schaal. Zijn brokjes (Ik voer 50/50%) at hij sowieso al sneller weer daar uit, waarschijnlijk omdat het schuiven irritanter is.

  Jouw verhaal lezende denk ik dat hij er nu last van heeft en dan af en toe. Ik ga toch even op zoek naar voerbakjes die wat platter en groter zijn (zijn waterbakken zijn ondiep en platter/breder + hij heeft fontein), zodat ik er op kan inspelen.
  PS. Ook erg bedankt voor je poepverhaal. Eindelijk iemand die niet bang is voor foto’s! Ik zie nu dús dat zijn ontlasting gewoon normaal is. Maar hij miauwt altijd klaaglijk vlak voordat hij gaat (wellicht aankondiging?). Zijn anusje is ook niet meer helemaal schoon. Ik houd het in de gaten!

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie en de complimenten, daar doen we het voor!
   Dat mauwen voor het poepen zou ik inderdaad in de gaten houden. Sommige katten kondigen hun gang naar de kattenbak inderdaad aan, maar het kan ook pijnlijk zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Gerritje schreef:

  Dank je wel voor verhaal en info.
  De kat eet hier van diep keukenbord.
  Gaat uitstekend.

Laat een reactie achter