• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Stappenplan voor het behoud van soepele gewrichten

Waarom een stappenplan voor het behoud van soepele gewrichten?

Er komen bijna dagelijks vragen over het behoud van soepele gewrichten bij honden, katten en paarden in de dierenartspraktijk en bij De Groene Os. Een beperkte gewrichtsfunctie kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven omdat het tot pijn en verminderde bewegingsvrijheid kan leiden. Er worden zelfs dieren voor ingeslapen. Dit stappenplan biedt een leidraad voor gezonde gewrichten.

Het is belangrijk om te weten dat als er eenmaal schade aan de gewrichten is, dit niet compleet te genezen is. Het doel van dit stappenplan is vooral om het dier meer comfort te geven en om medicijnen zo lang mogelijk uit te stellen. Om die reden is het soms nodig je dier een continue ondersteuning door middel van supplementen te geven.

Wanneer is dit stappenplan nuttig?

Als eerste is een goede diagnose van een dierenarts een belangrijke stap om na te gaan wat er precies aan de hand is. Als er een breuk of haarscheurtje in een bot zit, er een tumor is, of een probleem met de spieren, kan dat in sommige gevallen dezelfde verschijnselen geven als van stramme gewrichten. Het spreekt voor zich dat dit stappenplan dan niet de aangewezen weg is.

Dit stappenplan is vooral bedoeld voor dieren die:

 • zich stijf voortbewegen, moeilijk rechtstaan na gelegen te hebben, opgezette gewrichten hebben, kribbiger en minder levenslustig zijn, minder hoog of niet meer springen, zich niet meer kunnen wassen of geen aanrakingen meer verdragen. Klik hier om pijnsignalen te herkennen bij hond, kat, paard en konijn;
 • preventieve ondersteuning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege erfelijkheid, een grote en zware lichaamsbouw, ouderdom en het eerder meemaken van een ongeval of blessure met verhoogde kans op beperking van de gewrichtsfunctie;
 • langdurig overbelast en/of verkeerd getraind werden/worden;
 • te weinig bewegen.

Neem contact met ons op via info@degroeneos.nl als je dier op reguliere medicijnen staat en je graag zou starten met dit stappenplan. Op die manier kunnen we je beter begeleiden in het al dan niet combineren van medicijnen en supplementen.

Wat kun je verwachten na het doorlopen van het stappenplan?

Als er geen onontdekte aandoening aan de basis van het stijf bewegen ligt, zou er verbetering te zien moeten zijn in de vorm van soepeler en vrijer bewegen, vermindering van manken en stijfheid en verbetering in het springen, naast veranderingen in gedrag. Dieren die zich beter in hun vel voelen zullen namelijk actiever en vrolijker zijn, geen agressief of vijandig gedrag (tenzij er een andere oorzaak is) meer vertonen en ook naar soortgenoten toe verdraagzamer zijn.

Voeding, beweging en leefstijl

Voeding is de basis van een goede gezondheid, zo ook voor het behoud van gezonde gewrichten. Daarom is het een goed idee om de voeding van je dier kritisch onder de loep te nemen.

Alles begint met de juiste voeding aangepast aan de diersoort. Voor zowel honden, katten als paarden geldt dat je sterk bewerkte producten beter kunt vermijden, en snelle koolhydraten in de voeding tot een minimum moet beperken. Deze laatste kunnen namelijk stille ontstekingen in het lichaam aanwakkeren of onderhouden als ze in te grote hoeveelheden worden opgenomen. Hierdoor kan voeding een ontstekingsbevorderend effect hebben. Door het terugschroeven daarvan kun je dan net een wat ontstekingsremmend effect bereiken.

Om niet enkel symptomatisch aan de slag te gaan, is samen met voeding het aanpassen van leefstijl en beweging eveneens onontbeerlijk voor een duurzame aanpak.

Het is belangrijk om naast dit stappenplan met middelen ook aandacht te besteden aan ondersteunende maatregelen, lees hier meer.

 

soepele gewrichten

Bewegingsscore


Om gedurende de tijd van het stappenplan beter te kunnen inschatten hoe je dier beweegt, is het een goed een idee om een bewegingsscore te gebruiken.

Hierbij geef je zelf je dier een score op het vlak van beweging die gaat van 0 (slecht) tot 10 (goed) nog voor het opstarten van het stappenplan.

De vier stappen van het actieplan

Doorlopend tijdens alle fasen van het stappenplan

Adaptonicum is een tinctuur van ashwaganda, een Ayurvedisch kruid dat je dier helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven.
Adaptonicum kun je goed gebruiken bij alle soorten fysieke en mentale stress. Het helpt bij langdurige verschijnselen, draagt bij aan een normale hormoonbalans, ondersteunt de hersenfunctie en heeft een positieve invloed op de weerbaarheid.

Op die manier helpt Adaptonicum in het ondersteunen om de gewrichten soepel te houden waardoor het lichaam en het afweersysteem meer rust krijgen.

Stap 1

Om het bewegingsapparaat soepel te houden is een zuiverende kuur een goede eerste stap. Een reinigingskuur kan ondersteunen om soepel te blijven bewegen en ook om het lichaam op te schonen om zo de andere supplementen goed hun werk te kunnen laten doen.

Daarnaast willen we het lichaam voorzien van voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen om een goede methylatie te bewerkstelligen. Methylatie is een biochemisch proces in het lichaam waarbij een methylgroep gekoppeld wordt aan eiwitten, aminozuren, toxines, enzymen en DNA. Dit proces zorgt voor ATP (de energiedrager voor chemische processen in de cellen), genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van de genexpressie (hoe de genen zich uiten) en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.

Naast ruim voldoende mineralen om de gewrichten te ondersteunen, zijn andere voedingsstoffen zoals de juiste vetzuren minstens even belangrijk. Deze zijn o.a. nodig voor de prostaglandineproductie (hormoonachtige stoffen). Het reguleren van prostaglandines via essentiële vetzuren en daarmee samenhangend immuunreacties kan nuttig zijn om gewrichten soepel te houden.

Middelen in deze fase:

Al deze middelen mogen over het voer of door wat lekkers gegeven worden.

Duur van deze stap: 2 weken

Stap 2

Nu de schoonmaak in het lichaam in gang gezet is, starten we in de volgende stap graag met het ondersteunen van de gewrichten, het kraakbeen, het bindweefsel, de spieren, de pezen, de banden en de kapsels met een supplement dat niet alleen glucosamine bevat, maar eveneens chondroïtine, calcium, magnesium, vitamine C en MSM. Om tot het best mogelijke resultaat te komen, is een goede kwaliteit van het product nodig, die de juiste combinatie van stoffen heeft in een dosering die hoog genoeg is en die trouw en langdurig gegeven wordt. Dit heeft te maken met de langzame stofwisseling in de gewrichten én met het feit dat het lichaam erg veel van deze mineralen nodig heeft om daadwerkelijk effect te hebben.
Voer waar alleen glucosamine aan toegevoegd is, haalt deze hoeveelheden vaak niet, waardoor het meestal niet het gewenste effect heeft.

Middelen in deze fase:

 • Glucosamine Complex Speciaal voor honden en katten en paarden
 • Verder met Duivelsklauw Complex, Multivitaminen en Mineralen Complex en Vis Omega of Vega Omega gedurende de eerste twee weken van Stap 2.

Al deze middelen mogen over het voer of door wat lekkers gegeven worden.

Duur van deze stap: 4 weken

Stap 3

In stap 3 is het goed om te bekijken hoe je dier nu beweegt. Bekijk de score die je had genoteerd voor de start van de behandeling en tijdens fase 1 en 2.

 • Is de bewegingsscore sinds de start van de behandeling gestegen, ga dan alleen verder met Glucosamine Complex Speciaal.
 • Als de bewegingsscore nog niet is gestegen, kun je bijkomend COX Compositum opstarten.
  Deze tinctuur bevat kruiden die verzachtend werken bij een stram bewegingsstelsel. Het middel heeft een gunstige invloed op de algemene gezondheid en bij ouderdomsverschijnselen. De toegevoegde sterke antioxidanten beschermen tegen weefselbeschadiging. Bovendien heeft het een mild ontspannende en opwekkende werking. COX Compositum mag je langdurig gebruiken: het heeft geen nadelige effecten op de bloedplaatjes en maagdarmwand zoals reguliere pijnstillers.
 • Was de bewegingsscore aan de start van de behandeling tussen 0 en 6 en is er geen verandering te zien, neem dan contact met ons op via info@degroeneos.nl. Stramheid kan bij sommige dieren best wel wat tijd in beslag nemen voor verbetering merkbaar is, maar bij twijfel kan je ons mailen om dit te bespreken.

Middelen in deze fase:

 • Verder met Glucosamine Complex Speciaal
 • Opstarten van Cox Compositum voor honden en katten of voor paarden indien nodig

Al deze middelen mogen over het voer of door wat lekkers gegeven worden.

Duur van deze stap: 3 weken

Stap 4

In die gevallen waar je een verbetering in de bewegingsscore vast kunt stellen, start je in Stap 4 Ultimaflor op.

Ultimaflor ondersteunt de weerstand door de darmen te helpen. Lees hier meer waarom een probiotica een goed idee kan zijn om het bewegingsapparaat te ondersteunen.

Bij dieren die in stap 3 Cox Compositum nodig hadden en zich nu duidelijk beter voelen, kun je een afbouwschema van Cox Compositum opstarten. Daarbij verminder je de oorspronkelijke dosering naar de helft, dus tweemaal per dag de helft van het aantal druppels die normaal gezien nodig zijn voor het gewicht van je dier. Dit houdt je een week aan. Blijft je dier het goed doen, dan kun je verder afbouwen naar 2x per dag 1/4 van het normale aantal druppels gedurende een week. Gaat het alsnog goed, ga dan naar 1/4 van de dosis één keer per dag gedurende een week om uiteindelijk naar 1/4 van de dosis één keer per dag om de andere dag te gaan een week en daarna te stoppen.

Middelen in deze fase:

Glucosamine Complex Speciaal en COX Compositum kunnen over het voer gegeven worden, Ultimaflor kan het beste voor de maaltijd over wat lekker gegeven worden.

Duur van deze stap: 6 tot 8 weken.

 

Onderhoud

Ondertussen zou er een mooie verbetering in de bewegingsscore te zien moeten zijn en kun je overwegen om bij wijze van onderhoud de Glucosamine Complex Speciaal te vervangen voor de gewone Glucosamine Complex.

Dieren die tijdens het stappenplan bijkomend Cox Compositum nodig hadden, kunnen beter op de Glucosamine Complex Speciaal blijven staan.

Ter herhaling: artrose is een aandoening die niet compleet te genezen is. Het doel van dit stappenplan is vooral om het dier meer comfort te geven en om medicijnen zo lang mogelijk uit te stellen. Om die reden is het soms nodig een continue ondersteuning door middel van supplementen zoals Glucosamine Complex (Speciaal) te voorzien.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!