• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Suikerziekte bij katten en de enorme invloed van voeding

Suikerziekte, of diabetes mellitus type 2, komt helaas veel voor bij katten. Het staat bekend als een ouderdomskwaal, maar ook steeds meer jongere katten krijgen hiermee te maken. Bij suikerziekte is er vaak sprake van een welvaartsziekte: de manier waarop we onze katten voeren staat mijlenver af van wat ze nodig hebben.

In dit blog kijken we naar de cruciale rol van voeding. Een van onze collega’s heeft eerstehands ervaring met hoe belangrijk kattenvoer zonder granen en suikers precies is.

Als je kat diabetes heeft, is het nodig om in nauw overleg met een goede dierenarts de voeding aan te passen. Het kan levensgevaarlijk zijn om dit op eigen houtje te doen. Zoek dus goede begeleiding.

Zoveel soorten kattenvoer

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor diabetes: een genetische factor, een symptoom van een specifiek soort tumor, een onderdeel van een ander ziektebeeld, of veroorzaakt door medicijngebruik.

In de afgelopen jaren is zowel het medicijngebruik als de voeding voor katten erg veranderd. Ook overgewicht komt veel vaker voor onder huisdieren. Dit laatste is ook van grote invloed op het ontstaan én behandelen van diabetes type 2.

Helaas eten verreweg de meeste katten dagelijks veel koolhydraten uit planten en daar zijn katten niet op gemaakt.

Als een kat dan toch dag in dag uit droge brokjes of anderszins sterk bewerkt voedsel met veel koolhydraten krijgt, kunnen er problemen zoals  suikerziekte ontstaan.

Het verhaal van de suikerkat van onze collega

Die brokjes bleken ook de boosdoener bij de kat van onze collega. Ondanks dat ze altijd heel bewust met voeding en diergezondheid bezig is en haar katten ook altijd een goed merk brokjes met een hoog vleesgehalte kregen.

Katten kunnen zo verschrikkelijk eigenwijs zijn als het gaat om hun voergewoonten, dat het ook vaak lastig omschakelen is naar een gezondere keus. Toch is het soms echt nodig, voor hun eigen bestwil.

Insuline spuiten

De kat van onze collega was zo ziek, dat hij twee maal per dag op vaste tijdstippen met insuline moest worden ingespoten. De insulinewaarde was zelfs een keer zo hoog dat de kat opgenomen werd bij de dierenarts. Behalve dat diabetes vervelende neveneffecten kan hebben, zoals dat je kat zich echt ziek voelt en er schade aan het immuunsysteem, bloedvaten en ontstekingsgevoeligheid kan optreden, heeft het insuline spuiten ook andere grote gevolgen. In het begin kan het onzeker voelen als je niet bekend bent met injecties geven. De kat zelf went er vaak snel aan, maar voor jezelf is het best pittig. Je hele dagschema draait om het insuline spuiten. Als je een druk leven hebt of bijvoorbeeld op reis wilt, is dit nogal wat. Je kunt dit niet zomaar overdragen aan een welwillende buurvrouw.

Bloedsuiker testen

Maar met insuline spuiten alleen ben je er niet. Om het echt goed te doen moet je de eerste weken steeds de bloedsuikerspiegel van je kat meten. Aan de hand daarvan kun je de juiste hoeveelheid insuline spuiten. Dit moet je blijven doen totdat je kat stabiel is op een bepaald gehalte insuline. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat je moet beginnen met het maken van dagcurves door je kat om de 8 uur in het oor te prikken en het druppeltje bloed met een glucosemeter te testen op suiker. Je kunt dan zien hoe je kat reageert op de insuline en de doses daaraan aanpassen. Te veel insuline spuiten leidt tot een hypo en dat kan levensbedreigend zijn. Dit oorprikken is heel vervelend voor je kat. Veel vervelender dan het insuline spuiten. Dat laatste gaat met zo’n dun naaldje dat je kat het vaak niet eens merkt.

De invloed van voeding op suikerziekte bij de kat

Omdat onze collega natuurlijk op de hoogte is van het belang van voeding, liet ze het er niet bij zitten en is ze – toen haar kat ene maal stabiel was op een bepaalde doses insuline – aan de slag gegaan om te zien op wat voor manier ze nog verbetering van gezondheid kon krijgen voor haar geliefde kat.

Het begon met het overschakelen van diabetesbrokjes als basisvoer naar een combinatiedieet van een goede kwaliteit natvoer en biologisch vlees: poulet, biefstuk, (verwarmde) kip, hart en vis. Een goede kwaliteit natvoer bevat geen suiker (je zult verbaasd zijn in hoeveel natvoer suiker zit) of koolhydraten uit granen en andere planten.

Door langdurig deze voeding te geven en streng te zijn dat haar kat ook niet iets extra’s binnenkreeg door snacks of voer van de andere katten, kon de insuline na verloop van tijd worden afgebouwd. De kat is nu zelfs helemaal stabiel op deze voeding! Elke twee weken wordt hij nog in zijn oor geprikt en het druppeltje bloed aan de glucosemeter gelegd, maar de suikerspiegel blijft steeds mooi binnen de goede waardes.

Onze collega vertelt:

“Inmiddels geven wij geen van onze 3 katten nog brokjes. Dat bleek de boosdoener bij onze suikerkat. Alleen heel af en toe krijgen de andere 2 katten nog een paar graanvrije holistische brokjes om op te knabbelen.”

“Een website die goede informatie geeft waar ik veel aan heb gehad is www.desuikerkat.nl. Deze begint met de zin: Daar zit je dan, met je zieke kat, een flesje insuline en een folder van de dierenarts. En dat is precies hoe het bij ons gegaan was. Deze website was echt een reddingsboei.”

Het probleem met veel soorten dieetvoer

Deze aanpak en het resultaat laat prachtig zien hoe groot de impact van voeding is! Onze collega is – in overleg met haar dierenarts – dan ook afgestapt van de commerciële diabetesdieetvoeding.

Het probleem met veel van de bekende merken dieetvoeding is dat ze mijlenver af staan van wat katten nodig hebben: veel hoge kwaliteit vlees en zeer weinig tot geen koolhydraten uit planten. Juist ook bij het voorkomen en behandelen van welvaartsaandoeningen zoals diabetes, zou een natuurlijke voeding die past bij de behoeften van de kat op nummer 1 moeten staan. Als je meer wilt lezen over diabetes, kan dat hier.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!