• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Waarom anaalklieren legen geen goed idee is: advies bij anaalklierproblemen bij honden

Problemen met de anaalklieren komen bij honden vaak voor. Ze kunnen overvuld en ontstoken raken en je hond kan dan ongemak, jeuk of pijn hebben. ‘Sleetje rijden’ kan hier een gevolg van zijn; voor sommigen kan dit er grappig uitzien, maar het is een gevolg van een onderliggend probleem waar je dier veel last van kan hebben.

Anaalzakjes

De anaalklieren worden ook wel anaalzakjes genoemd en zitten qua plek op 4 en 8 uur in de anus. Ze hebben buisjes die uitmonden in de anus. De zakjes zijn gevuld met een zeer sterk ruikende vloeistof. Bij iedere ontlasting komt als het goed is een beetje van deze vloeistof mee. Het heeft een belangrijke rol in de communicatie tussen honden en in de territoriumafbakening. De anaalzakjes kunnen ook spontaan geleegd worden bij grote schrik of paniek. Een geur die absoluut niet te missen is!

Wanneer ontstaan problemen?

Grofweg gezegd kunnen er problemen ontstaan als de anaalkliertjes niet goed geleegd worden. Dit legen gebeurt geheel mechanisch als er ontlasting langs beweegt. Problemen ontstaan dan ook als de ontlasting te zacht of juist te hard is, of als er te weinig ontlasting wordt geproduceerd.

Hoe herken je geïrriteerde anaalzakjes?

Het typische sleetje rijden, meestal vlak na het poepen, valt vaak het meeste op.
Klachten aan de anaalklieren geven ongemak, dus het kan ook zijn dat je hond veel aan de anus likt. Ook kunnen honden gaan bijten rond de staartaanzet. Het lijkt dan net alsof je hond last heeft van vlooien. Als je deze symptomen ziet, maar geen vlooien kunt vinden, wees er dan alert op dat dit gedrag aan de anaalzakjes gerelateerd kan zijn. Als er sprake is van een ontsteking stinkt dit vaak ook.

De rol van voeding

Het gevaar bestaat dat dit soort klachten als lokaal probleem wordt benaderd. Dit is niet verstandig omdat er in feite een probleem is met de spijsvertering en voeding.

Diarree kan verschillende oorzaken hebben, maar bij structureel te zachte ontlasting moet je echt naar het soort voer kijken. Meestal is de hoeveelheid vezels niet optimaal. Dit zie je ook bij honden die alleen vers vlees krijgen. Er kan dan een gebrek aan vezels optreden. Ook honden die vlees gevoerd krijgen met een hoge hoeveelheid bot kunnen last krijgen van te weinig en te harde ontlasting.

Het probleem bij anaalzakjes legen

Sommige dierenartsen en trimmers kunnen vrij fanatiek zijn in het legen van de anaalzakjes. Het legen kan tijdelijk verlichting geven en zelfs nodig zijn, maar in veel gevallen geeft het alleen maar meer irritatie en kan je dier in een vicieuze cirkel terechtkomen. Laat het leeg knijpen van de anaalkliertjes over aan een kundig persoon en alleen als het echt nodig is.

Wat kunnen natuurlijke middelen doen?

Naast het aanpassen van de voeding en eventueel een behandeling van de dierenarts kunnen ook kruiden helpen om de klachten onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen. Dit zijn een aantal algemene tips. Wil je een persoonlijk advies?

Neem contact met ons op!

Psylliumvezels kunnen gebruikt worden om de ontlasting volumineuzer te maken. Bij te zachte ontlasting heeft het een bindende functie. Het is belangrijk om er voldoende water bij te mengen omdat het anders buikkramp kan geven.

Kruiden met een ontstekingsremmende werking zoals Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en kattenklauw (Uncaria tomentosa) kun je inzetten om ontstekingen te voorkomen of te helpen verminderen.

Kruiden zoals grote weegbree (Plantago major), salie (Salvia officinalis) en kamille (Chamomilla vulgaris) hebben een antiseptische en verzorgende werking op het darmslijmvlies. Ze hebben daarmee een balancerende en regulerende invloed op darmklachten en je kunt ze goed inzetten als er sprake is van steeds wisselende ontlasting.

Probiotica is het aangewezen middel om na een antibioticakuur de darmflora (en daarmee de weerstand) weer op te bouwen. Probiotica en antibiotica kun je goed samen inzetten, zolang je er maar voor zorgt dat een paar uur tussen de toediening van het een middel en het andere zit. Probiotica kan dan helpen om bijwerkingen van de antibiotica zoals misselijkheid, wisselende ontlasting en vermoeidheid te verminderen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!