• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Waarom anaalklieren legen geen goed idee is: advies bij anaalklierproblemen bij honden

Problemen met de anaalklieren komen bij honden vaak voor. Ze kunnen overvuld en ontstoken raken en je hond kan dan ongemak, jeuk of pijn hebben. ‘Sleetje rijden’ kan hier een gevolg van zijn; voor sommigen kan dit er grappig uitzien, maar het is een gevolg van een onderliggend probleem waar je dier veel last van kan hebben.

Anaalzakjes

De anaalklieren worden ook wel anaalzakjes genoemd en zitten qua plek op 4 en 8 uur in de anus. Ze hebben buisjes die uitmonden in de anus. De zakjes zijn gevuld met een zeer sterk ruikende vloeistof. Bij iedere ontlasting komt als het goed is een beetje van deze vloeistof mee. Het heeft een belangrijke rol in de communicatie tussen honden en in de territoriumafbakening. De anaalzakjes kunnen ook spontaan geleegd worden bij grote schrik of paniek. Een geur die absoluut niet te missen is!

Wanneer ontstaan problemen?

Grofweg gezegd kunnen er problemen ontstaan als de anaalkliertjes niet goed geleegd worden. Dit legen gebeurt geheel mechanisch als er ontlasting langs beweegt. Problemen ontstaan dan ook als de ontlasting te zacht of juist te hard is, of als er te weinig ontlasting wordt geproduceerd.

Hoe herken je geïrriteerde anaalzakjes?

Het typische sleetje rijden, meestal vlak na het poepen, valt vaak het meeste op.
Klachten aan de anaalklieren geven ongemak, dus het kan ook zijn dat je hond veel aan de anus likt. Ook kunnen honden gaan bijten rond de staartaanzet. Het lijkt dan net alsof je hond last heeft van vlooien. Als je deze symptomen ziet, maar geen vlooien kunt vinden, wees er dan alert op dat dit gedrag aan de anaalzakjes gerelateerd kan zijn. Als er sprake is van een ontsteking stinkt dit vaak ook.

De rol van voeding

Het gevaar bestaat dat dit soort klachten als lokaal probleem wordt benaderd. Dit is niet verstandig omdat er in feite een probleem is met de spijsvertering en voeding.

Diarree kan verschillende oorzaken hebben, maar bij structureel te zachte ontlasting moet je echt naar het soort voer kijken. Meestal is de hoeveelheid vezels niet optimaal. Dit zie je ook bij honden die alleen vers vlees krijgen. Er kan dan een gebrek aan vezels optreden. Ook honden die vlees gevoerd krijgen met een hoge hoeveelheid bot kunnen last krijgen van te weinig en te harde ontlasting.

Het probleem bij anaalzakjes legen

Sommige dierenartsen en trimmers kunnen vrij fanatiek zijn in het legen van de anaalzakjes. Het legen kan tijdelijk verlichting geven en zelfs nodig zijn, maar in veel gevallen geeft het alleen maar meer irritatie en kan je dier in een vicieuze cirkel terechtkomen. Laat het leeg knijpen van de anaalkliertjes over aan een kundig persoon en alleen als het echt nodig is.

Wat kunnen natuurlijke middelen doen?

Naast het aanpassen van de voeding en eventueel een behandeling van de dierenarts kunnen ook kruiden helpen om de klachten onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen. Dit zijn een aantal algemene tips. Wil je een persoonlijk advies?

Neem contact met ons op!

Psylliumvezels kunnen gebruikt worden om de ontlasting volumineuzer te maken. Bij te zachte ontlasting heeft het een bindende functie. Het is belangrijk om er voldoende water bij te mengen omdat het anders buikkramp kan geven.

Kruiden met een ontstekingsremmende werking zoals Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en kattenklauw (Uncaria tomentosa) kun je inzetten om ontstekingen te voorkomen of te helpen verminderen.

Kruiden zoals grote weegbree (Plantago major), salie (Salvia officinalis) en kamille (Chamomilla vulgaris) hebben een antiseptische en verzorgende werking op het darmslijmvlies. Ze hebben daarmee een balancerende en regulerende invloed op darmklachten en je kunt ze goed inzetten als er sprake is van steeds wisselende ontlasting.

Probiotica is het aangewezen middel om na een antibioticakuur de darmflora (en daarmee de weerstand) weer op te bouwen. Probiotica en antibiotica kun je goed samen inzetten, zolang je er maar voor zorgt dat een paar uur tussen de toediening van het een middel en het andere zit. Probiotica kan dan helpen om bijwerkingen van de antibiotica zoals misselijkheid, wisselende ontlasting en vermoeidheid te verminderen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

29 reacties

 1. Ingrid Heys schreef:

  Tip die al jaren bij honden van klanten werkt. Regelmatig kippennekken of verse botten voeren. Ik werk zelf met kippennekken. De honden krijgen 250 gram per keer en vormen dan dikke ontlasting die mooi de anaalklieren legen. Door het vele bot krijgt de ontlasting ook een wittere kleur 🙂

 2. Ingrid Heys schreef:

  Sorry vergeet te zeggen dat de Psyllium Husk ook bij veel honden super werkt!!

 3. S. Pijnappel schreef:

  Juist honden die vers vlees gevoerd krijgen hebben vaak goede stevige ontlasting is al jarenlang mijn ervaring in tegenstelling tot vele brokgevoerde honden.

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie!
   Helemaal mee eens dat de meeste honden hier goed op gaan. Bij sommige honden kan de overgang te groot zijn en dan krijgen ze juist té harde of te weinig ontlasting.

 4. Truus Kurcsics schreef:

  Ik vraag mij af hoe het kan dat een hond die bijna 12 jaar was vorig jaar in 1nacht last had van de anaalklieren met een gezwel van een kleine mandarijn.Nog nooit eerder last gehad van de anaalklierenen en geen veranderingen van voer.De DA had aardig de handen vol met het legen en schoonmaken .

  • Melody Cool schreef:

   Beste Truus,

   Dat klinkt echt als een acute ontsteking. Eentje die zo extreem snel opkomt heb ik ook nooit van gehoord!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 5. Marco Nelissen schreef:

  Ik mis een aantal belangrijke zaken in dit artikel. Waarom? Het advies is algemeen en betreft de oorzaken worden er veel dingen weg gelaten. Voor eens en voor altijd, de hoeveelheid ontlasting die een hond produceert is afhankelijk van het type voer dat je geeft. Voer je vers vlees dan zal de hoeveelheid ontlasting beduidend minder zijn dan dit bij brokken het geval is. Dit heeft niets met de ¨hoge vertering¨ te maken zoals veel mensen denken maar met de hoeveelheid vocht die uit de ontlasting wordt ontrokken in de dikke darm. Door bepaalde toevoegingen in vers vlees wordt er veel meer vocht aan de ontlasting ontrokken. Nadeel hiervan is dat de ontlasting dan juist knetterhard wordt wat ook niet bevorderlijk is voor het legen van de anaal klieren. Te zachte en te harde ontlasting zijn enkele oorzaken van problemen met anaal klieren. Daarnaast zijn er verschillende aandoeningen die ook veel voorkomen die dit probleem veroorzaken en/of problemen met de anaal klieren een secundair gevolg zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan Anale furunculose, Hernia perinealis en zo verder. Bij sommige aandoeningen is het juist aan te raden om een zo zacht mogelijke ontlasting te produceren en dat de anaal klieren dan regelmatig worden geleegd. Maar de gemene deler bij anaal klier problemen is en blijft altijd de voeding. Kies je voor vers vlees, geperste of ge-expandeerde brok. Elke voeding produceert een ander type ontlasting met bijbehorende richtlijnen om er voor te zorgen dat de ontlasting de juiste structuur heeft om deze problemen te voorkomen.

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie Marco!
   Zoals in het artikel is geschreven zijn te harde dan wel te zachte ontlasting zeker een grote oorzaak van anaalklierproblemen! Uiteraard heeft voeding hier grote invloed op.

 6. S. Huisman schreef:

  Mij is altijd geleerd dat tijdens een antibiotica kuur beter tijdelijk gestopt kan worden met de probiotica. Dit omdat het de werking van antibiotica tegen gaat. Een week nadat de kuur is afgelopen kan je weer starten met probiotica.

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie!
   Dit klopt niet helemaal: eerder andersom is het geval. Dus dat de probiotica minder goed werkt tijdens de AB kuur. Om dit op te vangen is het belangrijk ten minste 2 uur tussen de inname te laten en ook als de antibioticakuur is afgelopen nog even door te gaan met de probiotica.
   Deze aanpak kan handig zijn als een dier veel last heeft van de bijwerkingen (maag-darmklachten, vermoeidheid..) van de antibiotica. Als dit niet het geval is, kun je net zo goed na de AB de probiotica opstarten.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 7. ans schreef:

  ik heb nooit beter geweten alsdat de honden [ ik heb maltherzers] geen kippen botten mogen hebben ??
  hoe zit dat nu in de realiteid ?
  bedankt voor eventuele reactie s.
  gr ans

 8. Melody Cool schreef:

  Beste Ans,
  Er zit groot verschil tussen kippenbotten die verhit zijn en rauwe kippenkarkassen of -botten. Eenmaal verhit verandert de structuur in het bot waardoor vogelbotten erg broos worden en kunnen splinteren bij het opeten, met alle gevaren van dien.
  Honden die vlees gewend zijn kunnen wel rauwe kippennekken en karkassen eten.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 9. Brussee schreef:

  Hier wordt wel makkelijk gesproken over de voeding van honden die graag eten. Mijn hondje vindt eten niet noodzakelijk en heeft daarom geen geregelde ontlastings patroon. Ik begrijp na al het lezen wat ik gedaan heb, dat ze vezels tekort komt. Mijn RTT eet vaak gekookte kip, lam en eend. Soms brokjes maar ook wel harde kauw producten als kippenbuikjes en gedroogde kipfile, konijn of sardientjes. Rauwvlees, botten en gemalen vlees eet ze niet. Ze gaat met een boog om een slagerswinkel heen of bevriest. Dit om aan te geven dat ze rauw vlees echt verafschuwd. Dus zijn er kruiden die jullie kunnen adviseren en vezels die door een spuitje gegeven kunnen worden? Want die overvolle anaal klier wordt nu echt een probleem….

 10. Maria Berendse schreef:

  Mijn Tibetaanse terriër heeft ook veel last van anaalklieren voorheen nooit
  Ik geef haar geperste brokken en farmfood licht gestoomd vlees. Zou dat ook de reden kunnen zijn? Wat geef ik haar dan voor brokken (evt merk)
  Gr Maria

  • Anke Felling schreef:

   Beste Maria, de voeding kan zeker een rol spelen. De website van Voerwijzer geeft goede onafhankelijke informatie over diverse soorten voer voor honden. Je kunt ook contact met hen opnemen voor advies. Met vriendelijke groet, Anke – De Groene Os

 11. Nel Zoetelief schreef:

  Onze goldenretriever stinkt, daarom anaalklieren voor het eerst laten legen door de DA, allemaal adviezen, welke is de beste?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nel,

   Bedankt voor je bericht.

   Ons advies is altijd om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Overvulde anaalklieren zijn vaak een uiting van niet optimale voeding en of een vervuild inwendig systeem. Om je vraag te beantwoorden hebben we meer achtergrondinformatie nodig. Je kunt ons eventueel mailen via info@degroeneos.nl met meer achtergrondinformatie voor een algemeen advies. Mocht je een gericht advies willen hebben dan bieden we daarvoor ons Groene Kennisconsult aan: https://degroeneos.nl/e-consult/?d=voor-honden

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 12. Els schreef:

  Mijn hondje had last van allergie (eiwit) met vers voer, nu krijgt ze brokken anti allergeen. Maar anaal klieren zijn echt probleem. Ontlasting is heel hard. Wat kan ik doen.

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Els,
   Dankjewel voor je bericht, vervelend dat je hondje hier last van heeft.
   We hebben te weinig informatie om een gericht, specifiek advies te kunnen geven, onderstaande algemene informatie kunnen we je daarom geven.

   Mocht je een gericht advies van ons willen dan kan dat ook, hiervoor kan je ons Groene Kennis Consult aanvragen, dan kijkt ons team van natuurgeneeskundig veterinair therapeuten en een holistisch dierenarts, met je mee. https://degroeneos.nl/e-consult/

   Problemen met anaalklieren is vaak een spijsverteringsklacht. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld voer verandering of het ondersteunen van de darmgezondheid veel verbetering geven.
   Voor gericht advies over voeding kunnen we je doorverwijzen naar Lotte Botter, zij is hierin gespecialiseerd en kan je wellicht verder helpen. https://www.lotteslogica.nl/
   Misschien dat je hond niet voor iedere eiwit bron intolerant is en dat bepaalde diersoorten wel gegeven kunnen worden als vers vlees.
   Verder kan Psyllium Husk, https://degroeneos.nl/product/psyllium-husk-hond-kat/ helpen de darmwerking te verbeteren en de ontlasting volumineuzer maken, wat kan leiden tot positief effect op de anaalklieren.
   Dit kun je goed combineren met All Septicum om ontstekingen in de darmen tegen te gaan. https://degroeneos.nl/product/all-septicum-hond-kat/
   Maar daarnaast zou ik adviseren om te zoeken naar waar de klacht vandaan komt en de darmgezondheid te verbeteren. We hebben hier een blog over geschreven en een darmprotocol voor ontwikkeld. https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/ en https://degroeneos.nl/darmprotocol/
   Als je meer wilt lezen over problemen met de anaalklieren, kun je deze blog nog bekijken. https://degroeneos.nl/hoe-ziet-een-gezonde-hondendrol-eruit/

   Ik hoop je zo een stapje verder geholpen te hebben.
   Veel succes!

   Met vriendelijke groeten,
   Aukje, De Groene Os

 13. Riette Kribben schreef:

  Mijn hondje heeft 2x ontstoken anaalklier gehad, voerde haar toen ook gestoomd vlees van Farmfood, net als Maria Berends hierboven zegt. Overgestapt op geperste brok met mini beetje vlees erdoor, Chinese kruiden via de holistisch dierenarts en tot nu toe gaat het wat dat betreft goed. Is al wel vanaf begin een hondje met spijsverterings dingetjes.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Riette,

   Bedankt voor het delen van je ervaringen.
   Wat fijn dat het beter gaat met je hondje!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, de Groene Os.

 14. Jet Bijen schreef:

  Ik mis in jullie uitleg dat overvulling van anaalzakjes een symptoom is van atopie en allergieën. Verder dat ‘jeuk daar achter’ niet per se jeuk aan anaalzakjes hoeft te liggen maar dikwijls ‘slechts’ (peri)anale jeuk betreft.
  Aanpassing van voeding heeft zin wanneer een eliminatiedieet ( op mono-eiwitbasis of gehydrolyseerde eiwitten) de allergische klachten wegnam.

  Vriendelijke groeten Jet Bijen
  Praktijk voor Huid en Vacht
  Aardenburg

 15. Berkhuijsen ryke schreef:

  Help.. ik heb een klein hondje van 5 kilometer steeds problemen heeft met zijn aanhaal klieren. Heeft al een paar keer ontsteking gehad . En elke 3 4maanden moet het door de dierenarts worden uit geknepen mijn hondje is nu twaalf jaar. Heeft nooit geen harde poep mooi drolletje en krijg kleine brokjes van royal canin.wie kan mij nou eens een goede raad geven . De dokters weten het ook niet .mvg anita

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen!

   Bedankt voor uw bericht! Ik heb zojuist een email gestuurd met meer informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 16. Anna schreef:

  Een klein hondje van 5 kilometer.?

Laat een reactie achter