• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Waarom de kracht van zwavel werkt

Zwavel is een belangrijke voedingsstof voor plant en dier. In zuivere vorm is zwavel een vaste gele stof met een doordringende rotte ei-geur. Het komt veel voor in vulkanisch gebied. Als je weleens in IJsland bent geweest, ruikt op een gegeven moment alles ernaar, zelfs het water uit de douche ruikt licht zwavelachtig.

Zwavel in het milieu


Er bestaat op aarde meer dan genoeg zwavel, maar of het ook in je voeding of die van je dier voorkomt is een tweede. Sinds de industriële revolutie, toen verbranding van fossiele brandstoffen fors toenam, nam ook het zwavelgehalte in de lucht toe. Door verbranding werd veel zwavel uitgestoten. Zo meldt de brochure ’30 vragen en antwoorden over zwavel’ dat in 1970 de uitstoot van zwavel ongeveer 65 megaton per jaar bedroeg. Dat is veel meer dan de natuurlijke uitstoot uit vulkanen (9 megaton) en zeewater (4 ton). Inmiddels is die uitstoot fors teruggelopen, zo sterk zelfs dat er weer zwaveltekorten kunnen optreden. Deze uitstoot komt namelijk uiteindelijk in de bodem, vervolgens in het water en in de plant en daarna in mens en dier terecht.

zwavelcyclus

Naast de veranderingen in uitstoot is ook de intensivering van de landbouw een belangrijke reden dat er minder zwavel (en andere mineralen) in onze voeding voorkomt. Door de intensieve landbouw raakt de bodem namelijk uitgeput van mineralen.

Bouwstof


Zwavel is voor levende organismen een belangrijke stof omdat het in sommige aminozuren zit. Bij dieren speelt zwavel een rol in het aminozuur cysteïne dat in keratine zit, de stof die structuur geeft aan het haar. Zwaveltekorten bij dieren zie je soms aan een doffe vacht, eventueel met kale plekken.

Ook voor planten is zwavel een belangrijke bouwstof van bladgroen. Een zwavelgebrek bij planten, zoals soms voorkomt op arme zandgronden, herken je doordat de jongste bladeren minder groen zijn, soms zelfs geel.

Zwavelbruggen

Alle cellen zijn omgeven door een membraan. Zwavelbruggen vormen flexibele verbindingen tussen de celwand en het omringende bindweefsel, waardoor de cellen elastisch blijven. Bij tekorten aan zwavel treedt verharding van de celwand op en verliest de cel aan elasticiteit, zuurstof en voedingsstoffen worden dan minder goed afgevoerd waardoor binnen de lichaamscellen tekorten aan zuurstof en voedingsstoffen ontstaan. Bovendien hopen zich binnen de cellen giftige afvalstoffen op, naast een doffe vacht kun je dan een verminderde vitaliteit opmerken.

MSM

MSM is de afkorting van methylsulfonylmethaan, ofwel organisch gebonden zwavel. Dit is de belangrijkste bron van zwavel die moeder natuur voor ons bedacht heeft.

Sinds een jaar of 30 staat methylsulfonylmethaan volop in de belangstelling. Tekorten aan biologisch beschikbaar zwavel kunnen leiden tot het niet optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen in het lichaam

Er zijn veel boeken over zwavel geschreven en er is veel onderzoek naar gedaan. Zo is er gekeken naar de toxiciteit van zwavel, deze is vergelijkbaar met die van water. De dodelijke dosis voor mensen is vastgesteld op meer dan 3 pond. Het is dus een veilige stof.

Natuurlijke bronnen van zwavel


Regenwater is rijk aan zwavel. Planten, ook die groente en fruit leveren, nemen dit op. In kleine hoeveelheden kan MSM dus in iedere plant gevonden worden.

Rauwe koemelk van dieren die veel gras eten bevat ook een redelijke hoeveelheid zwavel.

Zwavel is een zeer vluchtige stof. Voor alle bronnen waar zwavel in voorkomt geldt dat als het lang opgeslagen, verhit, bevroren of doorstraald wordt, het gehalte aan MSM snel terugloopt.

De combinatie van de intensieve landbouw (uitputting grond), ons dieet en dat van onze dieren kan ervoor zorgen dat er al snel tekorten aan biologisch beschikbaar zwavel ontstaan.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!