• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hoe houd je winterbevangenheid buiten de deur?

Winterbevangenheid is geen laminitis

Hoewel echte hoefbevangenheid (laminitis) vooral veel in het voorjaar voorkomt, kan het natuurlijk ook in de winter optreden. Een grote voerverandering kan dit bijvoorbeeld triggeren. Ook kan gras in de winter, met veel zon, verrassend veel suiker bevatten. Maar hoefbevangenheid is iets heel anders dan winterbevangenheid.

Bij acute hoefbevangenheid moet natuurlijk een dierenarts komen. Wil je meer lezen over hoefbevangenheid? Kijk hier en hier.

Wat is winterbevangenheid?

Zoals de naam al doet vermoeden is er bij winterbevangenheid een relatie met kou. Waar bij laminitis (-itis geeft ontsteking aan) sprake is van een ontsteking van de lamellen in de hoef, is er bij winterbevangenheid geen ontsteking.

Door de kou hebben paarden die gevoelig zijn voor deze aandoening moeite met de doorbloeding in de onderbenen en hoeven. Een andere factor die meespeelt met de verstoorde doorbloeding is een te hoog gehalte cortisol, hierdoor vernauwen de bloedvaatjes nóg meer.

Signalen om te herkennen

 • zere hoeven
 • gevoelig lopen en dan niet alleen op harde, ongelijke (bevroren) grond, maar overal
 • plotselinge kreupelheid, dit kan vrij ernstig zijn

Kwetsbare dieren

Omdat er bij winterbevangenheid een duidelijke relatie is met het stresshormoon cortisol, zijn er groepen paarden die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van deze aandoening dan andere. Paarden met PPID of insulineresistentie hebben een groter risico op winterbevangenheid. Dit zijn aandoeningen waar al een hormonale verstoring is. De hoge cortisollevels, die zorgen voor vaatvernauwing in de ledematen, zijn er dus al. Als het flink koud is, heeft het lichaam de neiging de bloedvaten in de ledematen te vernauwen om zo het warme bloed dichtbij de vitale organen te houden. Cortisol doet hetzelfde. Normaal is insuline een vaatverwijder, maar als er sprake is van insulineresistentie, werkt dit proces natuurlijk veel minder.

Als paarden eenmaal hoefbevangen of winterbevangen zijn geweest, zijn ze extra gevoelig om het nog een keer te ontwikkelen. Deze paarden moeten daarom goed beschermd worden.

Hoe kun je winterbevangenheid voorkomen?

De belangrijkste en meteen moeilijkste maatregel is om de paarden met PPID of het vermoeden van insulineresistentie te ‘managen’.
Voeding (laag in snelle suikers en zetmeel), beweging en lage stresslevels zorgen voor zo min mogelijk klachten en zo stabiel mogelijke levels van de relevante hormonen (zoals insuline en cortisol).

Voor gezonde paarden zijn we niet zo’n fan van veel warme dekens, maar voor paarden die kans hebben op winterbevangenheid ligt dit anders. Deze paarden moeten goed warm gehouden worden, dat kan met dekens. Als het echt koud is, denk dan ook aan transportbeschermers om de benen. Dit alles moet natuurlijk wel goed gemonitord worden, want als de paarden uit de wind in de zon staan, kan het toch snel te warm worden.
Om paarden te beschermen tegen koude is een goede schuilmogelijkheid natuurlijk ook een must.

Toch is buiten lopen wel erg gezond want op die manier blijven de paarden meer in beweging dan dat ze op stal staan. Paarden zijn echte bewegingsdieren en beweging is belangrijk voor het managen en voorkomen van tal van aandoeningen, maar ook om de doorbloeding op gang te houden.

Verder kan manuale lymfedrainage helpen. Als je paard pijn aan de voeten heeft besteedt je natuurlijk ook extra aandacht aan zijn welzijn. Zorg voor een zachte ondergrond. Ook masseren kan fijn zijn.

Wat kruiden en voedingssupplementen kunnen betekenen

 • Kruiden om de doorbloeding te stimuleren
  Kruiden die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld meidoorn en gember. Gember is daarnaast ook nog eens verwarmend en is een mild adaptogeen.
 • Adaptogene kruiden om stressreacties te reguleren
  Adaptogeen houdt in dat het kruid een normaliserend effect heeft in tal van situaties, zoals bij mentale en fysieke stress. Adaptogene kruiden zijn bijvoorbeeld ashwaganda en gember.
 • Antioxidanten om cellen te beschermen
  Antioxidanten zijn zinnig bij klachten zoals PPID omdat ze schade aan de cellen helpen voorkomen. Voorbeelden zijn vitamine E, spirulina-algen of duindoornpoeder.
 • L-arginine om bloedvaten te verwijden

Het aminozuur arginine kan gebruikt worden om bloedvaten te helpen verwijden. Het kan beter niet gebruikt worden bij acute hoefbevangenheid (laminitis), dus dit moet eerst worden uitgesloten door de dierenarts.

Wil je weten welke kruidensupplementen je kunt gebruiken?

Mail ons!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

10 reacties

 1. Sabine schreef:

  Kan een paard dus bevangen worden in de winter als het niet op het gras staat? Alvast bedankt.

  • Ingrid Langen schreef:

   Beste Sabine, ja, dat kan dus. In het artikel kun je lezen welke paarden hiervoor extra gevoelig zijn en waar je dan op moet letten om je paard gezond te houden.

 2. Haitske schreef:

  Vorig jaar november is mijn paard heel zwaar hoefbevangen geraakt kort nadat ik geschoren had. Mijn vermoeden was toen dat hierin mede een oorzaak lag. De DA constateerde insuline resistentie. Het was heel moeilijk de bevangenheid onder controle te krijgen wat resulteerde in 3 maal een aanval binnen 6 weken. Nu ik dit artikel lees vraag ik me dus af of kou mede veroorzaker is geweest. Wat denkt u daarvan?

 3. Jjessica wonend in Zweden schreef:

  onze kleine tinker/welsh mounthan van 21 bekent met dikke insuline nek al zo een 17 jaar en gevoelig op de darmen loopt sinds twee dagen gevoelig op de bevroren grond temperaturen schommelen hier nu tussen de -10 en -30 zijn vacht is mooi gelijk net als vorig jaar. ze hebben onbeperkt hooi in slow feeders en 24 /7 buiten met treck en inloopstal waar kan ik hem het beste mee ondersteuen ?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jessica,

   Bedankt voor je bericht.
   We sturen je een email met ons antwoord.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 4. Chantal schreef:

  Graag weet ik wat de risico’s zijn ?
  Gaat het om het gras?
  Raken ze ook winterbevangen van hooi?
  Mvg Chantal

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Chantal,
   Er is bij winterbevangenheid een relatie met kou. Waar bij laminitis sprake is van een ontsteking van de lamellen in de hoef, is er bij winterbevangenheid geen ontsteking.
   Door de kou hebben paarden die gevoelig zijn voor deze aandoening moeite met de doorbloeding in de onderbenen en hoeven. Een andere factor die meespeelt met de verstoorde doorbloeding is een te hoog gehalte cortisol, hierdoor vernauwen de bloedvaatjes nóg meer. Omdat er bij winterbevangenheid een duidelijke relatie is met het stresshormoon cortisol, zijn er groepen paarden die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van deze aandoening dan andere. Paarden met PPID of insulineresistentie hebben een groter risico op winterbevangenheid. Dit zijn aandoeningen waar al een hormonale verstoring is. De hoge cortisollevels, die zorgen voor vaatvernauwing in de ledematen, zijn er dus al. Als het flink koud is, heeft het lichaam de neiging de bloedvaten in de ledematen te vernauwen om zo het warme bloed dichtbij de vitale organen te houden. Cortisol doet hetzelfde. Normaal is insuline een vaatverwijder, maar als er sprake is van insulineresistentie, werkt dit proces natuurlijk veel minder.
   Ik hoop dat het zo duidelijk voor je is. Er is dus wel een relatie met voeding maar dan in het licht van PPID of insulineresistentie
   Hartelijke groet,
   Suus

 5. Danielle schreef:

  Hoi
  Mijn shetlander is nu al de tweede keer in de winter hoefbevangen geweest vorig jaar en dit jaar hebben jullie daar iets voor of tips wat ik kan doen

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Danielle,

   Vervelend dat je Shetlander hier last van heeft.
   Omdat PPID en insulineresistentie een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan hiervan is het nodig om daarmee aan de slag te gaan. Dus ook voeding, beweging en stress goed onder de loep nemen. Je zou een natuurlijk werkende dierenarts kunnen raadplegen om je hiermee verder te helpen: https://www.holistischedierenartsen.nl/index.php?page=Dierenartsen&sid=1

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter