• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenDe kracht van ashwaganda bij oudere dieren en bij chronische klachten

De kracht van ashwaganda bij oudere dieren en bij chronische klachten

Ashwaganda (Withania somnifera) is een kruid dat momenteel volop in de westerse belangstelling staat. Het wordt ook wel Indische ginseng genoemd en wordt in de Ayurveda en Chinese geneeskunst al eeuwen gebruikt.
Ashwaganda is een van de bekendste kruiden met een adaptogene werking. Adaptogenen zijn natuurlijke middelen die het vermogen van het lichaam vergroten om met stressoren zoals gevoelens van angst, vermoeidheid en trauma om te gaan.

Voorkomen van burn-out

Adaptogenen helpen om te voorkomen dat de energievoorraden van het lichaam te veel worden uitgeput. Ze brengen overactieve of juist ingedutte organen weer in balans en normaliseren de werking van allerlei systemen:

 • Immuunsysteem
  Ashwaganda geeft een boost aan de weerstand en voorkomt een overreactie op een onschuldige prikkel. Ook werkt het kruid ontstekingsremmend.
 • Endocrien hormoonsysteem
  Ashwaganda werkt normaliserend op de stressrespons. Zo helpt het te hoge cortisollevels verlagen en is het kalmerend. Het balanceert de gemoedstoestand en de energielevels. Het werkt in op de HPA-as (hypothalamus pituitary adrenal axis of hypothalamus-hypofyse-bijnier-as). Dit systeem regelt het aan- en uitgaan van de stressrespons. Ashwaganda kan het lichaam dus helpen met stress om te gaan.
 • Spijsvertering
  De darmen zijn het tweede brein en stress heeft een grote invloed op de spijsvertering. Door de inwerking van ashwaganda op de HPA-as kan de spijsvertering in balans komen. Daarnaast heeft het milde leverbeschermende effecten.
 • Spieren
  Ashwaganda helpt de toename van spiermassa en spierkracht.
 • Zenuwstelsel
  Ashwaganda is zenuwbeschermend en helpt daardoor pijn te verzachten.
 • Cellen
  Als krachtige antioxidant beschermt het de cellen tegen schade en te snelle veroudering.

Wonderkruid

Dit is nogal een lijst met positieve eigenschappen en het is lastig te geloven dat een middel voor bijna alles goed is. Wij geloven dan ook niet in wondermiddelen. Er is niet één middel dat voor alle dieren werkt.
Ieder dier en iedere ziekte is anders en kan een andere aanpak vragen. Ashwaganda heeft een heel brede werking, maar maakt bijna altijd onderdeel uit van een behandelplan met leefstijladvies, mogelijke aanpassing van voeding en andere middelen.

We helpen je graag met een persoonlijk advies!

Ashwaganda voor senioren

Stress is overal om ons heen en kan veroudering doen versnellen. Maar er is meer waarom ashwaganda juist voor oudere dieren een goede aanvulling is.

Oudere dieren kunnen namelijk te maken krijgen met chronische klachten, maar ook verschijnselen die ‘horen’ bij het ouder worden zijn gebaat bij de effecten van ashwaganda. Denk hierbij aan het achteruit gaan van de spijsvertering, spierverlies en stramheid bij het bewegen. Celveroudering kan niet helemaal stopgezet worden, maar krachtige antioxidanten kunnen wel helpen om het lichaam lang gezond te houden en een normale hersenfunctie te behouden.

Mogelijkheden bij chronische klachten

Alle langdurige gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal, zijn een bron van stress voor het lichaam. Vanuit die gedachte kan ashwaganda in veel gevallen onderdeel uitmaken van de ondersteuning. Ik licht er een paar uit:

 • Artrose
  Artrose is een gewrichtsaandoening met gewrichtsslijtage en soms botwoekeringen. Minder bekend is dat er ook een ontstekingsproces aan de gang is. Laat ashwaganda nou dempend werken op ontstekingen. Samen met de pijnverzachtende effecten van ashwagadha kan dit kruid mooi onderdeel uitmaken van de ondersteuning.
 • Dementie
  In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwaganda de hersenfunctie verbetert. Dementie genezen kan helaas nog niet, maar helpen het brein zo goed mogelijk gezond houden kan ashwaganda wel.
 • Hart- en vaatziekten
  Als antioxidant en ontstekingsremmer kan ashwaganda een goede aanvulling zijn bij problemen met hart en bloedvaten. Er zijn aanwijzingen dat het een bloeddrukverlagend effect heeft. Veel oudere katten bijvoorbeeld krijgen met een hoge bloeddruk te maken.
 • Allergie
  Allergie is natuurlijk geen ouderdomskwaal, maar wel een chronische aandoening. Het is zeker een bron van stress en ook gebaat bij ontstekingsremmende kruiden.
 • COPD/RAO
  Deze luchtwegaandoening bij paarden heeft een allergische factor en kan verergeren door de jaren heen. Ashwaganda kan onderdeel uitmaken van het behandelplan.
 • Staar
  Staar is een bekende ouderdomskwaal. Helemaal genezen zal het niet, maar de voortgang kan geremd worden door krachtige antioxidanten te geven.
 • Humeurig gedrag
  Oudere dieren kunnen soms wat chagrijnig zijn. Als een dier plotseling ander gedrag vertoond, moet absoluut worden uitgezocht waar dit vandaan komt. Er kan namelijk een fysieke oorzaak voor zijn. Dieren met pijn kunnen bijvoorbeeld humeurig tot ronduit agressief reageren.
 • Nierfalen
  Helaas krijgen veel oudere katten hiermee te maken. Voeding heeft hier natuurlijk grote invloed op. Ashwaganda kan ondersteunen in de extra belasting op het lichaam en om de cellen zoveel mogelijk gezond te houden.
 • Doofheid
  Ouderdom komt met gebreken en doofheid kan er een van zijn. Natuurlijk is de doofheid niet als sneeuw voor de zon verdwenen met ashwaganda, maar de achteruitgang van het gehoor kan geremd worden met natuurlijke middelen, waaronder antioxidanten.
 • Gebitsproblemen
  Gebitsproblemen hebben verregaande invloed op het lichaam, ze hebben invloed op het kauwen en de spijsvertering en kunnen zelfs hartproblemen geven. Vanzelfsprekend moet dit dus behandeld worden door een dierenarts. Ashwaganda kan zowel de spijsvertering als bij pijn ondersteunen.

ashwaganda

Wil je ashwaganda voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
 adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over De kracht van ashwaganda bij oudere dieren en bij chronische klachten?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!